Hlavní obsah

Senát zatím nebude řešit převod Zemanových kompetencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátní stálá komise pro Ústavu má za to, že horní komora by neměla hlasovat o převodu kompetencí prezidenta Miloše Zemana za předpokladu, že hlava státu bude vzhledem ke svému zdravotnímu stavu schopna vykonávat alespoň významné kompetence jako například jmenovací akty.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Prezident Miloš Zeman na archivním snímku

Článek

Usnesení komise v úterý prezentoval senátor Zdeněk Hraba s tím, že pokud by lékaři konstatovali neschopnost prezidenta vykonávat funkci, měla by komora bezodkladně rozhodnout o dočasném převodu pravomocí.

Pokud konzilium řekne, že prezident není schopen výkonu funkce, Senát si vyžádá posudek ke zdravotnímu stavu prezidenta. V případě, že posudek stanovisko potvrdí, měla by být svolána schůze k převodu pravomocí, popsal Hraba dvoustupňovou kontrolu.

„Je to otevřené, zdraví je věc velmi ošidná,” konstatoval Hraba k dalšímu výhledu.

Konzilium: Zdravotní stav prezidentovi neumožňuje naplno pracovat

Domácí

Informace o zdravotním stavu hlavy státu senátoři očekávají od Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), případně od lékařského konzilia. Informování ze strany prezidentské kanceláře bylo podle nich tragické a nelze se na ni spoléhat.

Za významný posun ve zdravotním stavu prezidenta členové komise považují, že Zeman krátce hovořil s médii a avizoval, že hodlá bez odkladů jmenovat nového předsedu vlády.

Zeman promluvil z nemocnice: Už jsem zcela normální. Fialovu vládu jmenuji co nejdříve

Domácí

Zeman je od 10. října hospitalizován v ÚVN kvůli komplikacím s chronickou chorobou.

Člen lékařského konzilia Pavel Pafko uvedl, že Zeman trpí cirhózou jater.

Zeman byl těžce podvyživený, řekl Pafko. Potvrdil jaterní onemocnění

Domácí

Senát se začal o zdravotní stav hlavy státu zajímat v souvislosti s hospitalizací, kdy nebylo jasné, v jakém stavu se Zeman nachází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám