Hlavní obsah

Senát vrátil Sněmovně pokutování firem za prohřešky proti nařízením vlády

Aktualizováno

Senát ve čtvrtek odmítl vládní novelu, která má mimo jiné zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení vládních protikoronavirových opatření. Podle senátorů je horní hranice pokuty neúměrně přísná a vedla by k likvidaci firem a živnostníků, kteří se potýkají s dopady opatření. Novelu krizového zákona nyní dostane k opětovnému projednání Sněmovna, která může veto horní komory přehlasovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu.

Článek

Senátoři poukazovali na to, že vládní opatření proti koronaviru byla přijímána prakticky každodenně a s mnoha výjimkami, a byla tak nepřehledná.

Podle předsedy hnutí Senátor 21 Václava Lásky novela neodpovídá požadavkům na předvídatelnost práva. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) označil výhrady senátorů za politické.

Za porušování restrikcí má firmám hrozit až třímilionová pokuta

Domácí

Pokuty má být možné udělit nejen za porušování opatření proti koronaviru, ale i za další prohřešky proti krizovému zákonu. Jde například o neuposlechnutí výzvy úřadů zaevidovat se kvůli uložení pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci.

Předloha má také upravit pravomoc státní i obecní policie. Policistům a strážníkům dává obecné právo dodržování restrikcí kontrolovat a řešit porušení povinností jednotlivců, podnikatelů i firem pokutou na místě.

Rio's pokutě kvůli Prymulovi zřejmě unikne. V zákoně je mezera

Domácí

Události na podzim, kdy některé restaurace měly otevřeno i přesto, že podle vládních opatření měly zavřít, ukázaly, že pokud restauraci provozuje právnická osoba, není možné jí pokutu udělit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám