Hlavní obsah

Senát si zvolil staronové vedení bez navrženého Čunka

Právo, Novinky, val, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Horní komora parlamentu se ve středu poprvé sešla v novém složení po říjnových doplňovacích volbách. V Senátu zasednou čtyři kluby a šest nestraníků. Většina zůstala sociálním demokratům. Na postu předsedy bude pokračovat Milan Štěch, místopředsedy budou Alena Gajdůšková, Zdeněk Škromach (všichni ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS). V prvním ani druhém kole neprošel Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Foto: Michal Kamaryt, Právo

Tomio Okamura (vlevo) a Jiří Čunek (uprostřed) na první schůzi Senátu v pozměněném složení

Článek

Senátorský slib složilo 26 nově zvolených senátorů. Jako první přednesl slib Tomio Okamura, protože je z nově zvolených senátorů nejmladší. Ten poté vyvolával všechny ostatní senátory podle volebních obvodů. Ti složili slib podáním ruky předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) a slovem "slibuji".

Senátorský slib tak složili například i Eliška Wagnerová, zvolená za Stranu zelených, či "whistlerblower" Libor Michálek, zvolený za koalici Pirátů, zelených a lidovců.

Zvolení Okamury senátorem přilákalo do Senátu několik novinářských štábů z Japonska. "Přijeli jsme jen na tři dny. Je úžasné a velmi neobvyklé, aby se Japonec stal senátorem v evropské zemi," řekl Právu člen jednoho televizního štábu.

Štěch zvolen předsedou

V horní komoře budou v novém volebním období čtyři senátorské kluby. Kromě klubů ČSSD a ODS tam zasedne také Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí a klub Starostové a Ostravak.

Oproti dřívější podobě bude nyní ve vedení horní komory o jednoho místopředsedu méně. Nově se bude scházet ve složení předseda Senátu a čtyři místopředsedové.

Čunek se do vedení nedostal

Čunek, který byl nominován na místopředsedu Senátu, jím nakonec zvolen nebyl. V druhém kole hlasování jej podpořilo 31 senátorů. Volba se proto bude opakovat na příští schůzi 5. prosince.

„Nejdůležitější byla pro mě volba, kterou provedli voliči,“ řekl ještě před hlasováním Čunek na dotaz Práva, jaké má šance na zvolení místopředsedou. Senátor nicméně prošel do druhého kola. Dostal 29 hlasů ze 77

Na protest proti Čunkovi opustila senátní klub lidovců už před časem nově zvolená senátorka Eliška Wagnerová. „Je to její názor. Já se s ní dnes pozdravil a podal jí ruku, stejně jako každému,“ řekl Právu Čunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám