Hlavní obsah

Senát schválil Zemanovi dvojici kandidátů na ústavní soudce

Novinky, val, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři ve středu schválili další dva kandidáty prezidenta Miloše Zemana na ústavní soudce. Hlava státu navrhla nynějšího člena Ústavního soudu Jana Musila a odborníka na evropské právo Jiřího Zemánka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman v Senátu schválení dvou ústavních soudců. V pozadí sedí navržení kandidáti Jiří Zemánek a Jan Musil.

Článek

„Pro mě je to samozřejmě úcta,“ komentoval své zvolení Musil. „Je to potěšení, protože už jsem byl deset let soudcem Ústavního soudu, takže v tom vidím i jakýsi náznak toho, že jak senátoři, tak možná i veřejnost je spokojena s tím, jak Ústavní soud funguje,“ dodal.

„Chápu to především jako příležitost k tomu, že co jsem dosud dělal, budu moci dělat jinak, na jiné úrovni, a uplatnit zkušenosti, které jsem nastřádal,“ uvedl Zemánek.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kandidáti na ústavní soudce Jiří Zemánek (vlevo) a Jan Musil

Zeman přijel do Senátu v 8:45. Přivítal jej předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Zeman, který se opíral o hůl, jej krátce zpravil o svém zdravotním stavu: „Už je to lepší.“

V projevu oba kandidáty krátce představil. Musil podle prezidenta „prokázal odvahu” zastávat i odlišná stanoviska a nejít s hlavním proudem. Zemánka označil za „špičkového specialistu na evropské právo”, který doposud v plénu Ústavního soudu chyběl.

Někoho jako Sváček Ústavní soud potřebuje

„Plně jsem respektoval vaše rozhodnutí odmítnout doktora (Jana) Sváčka. Potřetí ho nenavrhnu, ale ten problém zůstává,” dodal Zeman a připomněl, že Ústavní soud potřebuje člověka z všední soudcovské praxe. Navrhl proto ústavněprávnímu výboru spolupráci při výběru takovéhoto kandidáta.

Nakonec Zeman popřál senátorům šťastné Vánoce, bujarou oslavu Nového roku a klid na práci v roce příštím.

Právo je křehké, ví Musil

Musil při úvodním proslovu k senátorům přiznal, že díky své letité praxi poznal, jak je právo „křehké a nedokonalé”. ÚS  podle něj nemá nahrazovat politická rozhodnutí a nemá se nikam vlamovat.

Zemánek zmínil, že ústava není stavem, ale vyvíjejícím se procesem. Podobně jako Musil připomněl důležitost zdrženlivosti Ústavního soudu, který politici někdy nazývají třetí komorou parlamentu. „Jsem nepřítelem vypjatého právního pozitivismu,” přiznal Zemánek, podle něhož je třeba jít na věci nejen skrze literu zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám