Hlavní obsah

Senát pro zavedení dalších sankcí vůči ruským představitelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státy Evropské unie by podle českého Senátu měly prosadit zavedení dalších sankcí vůči ruským představitelům. Důvodem je zadržení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného a zásah ruských represivních složek proti účastníkům víkendových demonstrací na podporu Navalného.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Pavel Fischer

Článek

Senát, v němž má většinu opozice, se na tom dnes shodl téměř jednomyslně. Sněmovna hlasy vládních poslanců, SPD a KSČM v úterý odmítla podobný návrh opoziční ODS projednat.

„Senát vyjadřuje přesvědčení, že státy EU by měly společně jednoznačně odmítnout potlačování práv a svobod, jemuž musí čelit občané Ruské federace. Apeluje na členy parlamentů států EU, aby prosadily společný postup Evropské unie, a to včetně zavedení dalších sankcí vůči představitelům Ruské federace,” uvádí se v usnesení. Navrhl ho předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nezávislý).

Západ brání Navalného, Moskva celý případ bagatelizuje

Evropa

Ministr zahraničí Tomáš Petříček krok ruských úřadů pokládá za politicky motivovaný akt a již dříve uvedl, že bude chtít věc projednat na nejbližším jednání rady ministrů zahraničí EU.

Navalnyj byl zatčen po svém přistání v Moskvě při průchodu pasovou kontrolou. Od srpna loňského roku se v Berlíně zotavoval z pokusu o otravu jedovatou látkou ze skupiny novičok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám