Hlavní obsah

Senát podpořil plán EU potápět lodě pašeráků a umožnit bezpečnou legální migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát podpořil plán EU proti nelegální migraci, který počítá mimo jiné s likvidací lodí pašeráků lidí. Současně doporučil Evropské komisi zaměřit se na příčiny migrace a na vytvoření legálních a bezpečných migračních kanálů pro uprchlíky do Evropy. Své doporučení na rozdíl od dlouhé dopolední diskuse k usnesení o migrační krizi schválila horní komora ve středu odpoledne během deseti minut.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Horní komora označila za zásadní, aby se EU zaměřila na řešení základních příčin migrace, na spolupráci se zeměmi původu uprchlíků, zvláště pak v oblasti lepšího zabezpečení jejich hranic a v celkové stabilizaci daného regionu. Senát také upozornil na nefunkčnost současného unijního návratového systému, který podle něj zneužívají sítě převáděčů.

Evropská komise v plánu na léta 2015 až 2020 počítá mimo jiné s vytvořením seznamu podezřelých plavidel, která by mohla být používána k pašování lidí. Tyto lodě by měly být po zajištění posádky systematicky odtahovány na pevninu nebo likvidovány na moři, uvádí se plánu. Komise plánuje také více sledovat finanční toky související s pašováním migrantů nebo vytvoření kontaktního místa pro otázky pašování migrantů v každé z členských zemí.

Téměř pět tisíc mrtvých, uvádí zpráva komise

Zpráva komise uvádí, že každoročně se nespočet migrantů utopí v moři, udusí v kontejnerech nebo zahyne v poušti. Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci loni přišlo ve Středozemním moři o život více než 3000 migrantů, během prvních čtyř měsíců letošního roku jich bylo přibližně 1700. Loni se prý o nelegální migraci do Evropy pokusilo kolem 225 000 osob, což je trojnásobek v porovnání s předcházejícím rokem.

Senátoři také vzali na vědomí vládní zprávu o loňském vývoji EU nebo zprávu o působení českých vojenských spojařů v Turecku v rámci operace NATO s názvem Active Fence, která je zaměřena na posílení protivzdušné obrany tureckého území v kontextu konfliktu v Sýrii. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že operace nesouvisí s aktuálními vojenskými aktivitami Turecka a USA proti Islámskému státu.

Horní komora rovněž podpořila dohodu o účasti Chorvatska v evropském hospodářském prostoru a několik dalších mezinárodních smluv a svou zářijovou schůzi ukončila. Znovu se sejde zřejmě před koncem října, aby rozhodla mimo jiné o uzákonění registru smluv uzavíraných úřady veřejné správy a některými institucemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám