Hlavní obsah

Senát odmítl zvýšení rychlosti na úsecích dálnic na 150 km/h

• Aktualizováno
Novinky, jas

Senát ve středu vrátil Sněmovně návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích. Navrhl vypustit z normy několik věcí včetně možnosti zvýšit rychlost na některých úsecích dálnic na 150 kilometrů v hodině.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Možnost zvýšit rychlost by podle sněmovní verze mělo ministerstvo dopravy. Nynější šéf tohoto resortu Dan Ťok ale odmítl, že by to jeho resort dělal. Negativně se k návrhu postavil i prezident Miloš Zeman, který varoval, že by normu obsahující tuto možnost vetoval.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) přirovnal obsáhlost a složitost normy k pohádce Boženy Němcové. „To není zákon, ten musí být jedna, dva, tři,“ dodal Kubera, podle něhož jsou na silnicích pouze tři rychlosti – nulová, přiměřená a nepřiměřená. Kubera se stejně jako někteří další senátoři přimlouval za povolení 150 kilometrů v hodině a zdůrazňoval osobní odpovědnost každého z řidičů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cyklisté dál pít nesmějí

Senátoři rovněž odmítli návrh místopředsedy komory Zdeňka Škromacha (ČSSD), který policii zapovídal kontroly cyklistů na alkohol na cyklostezkách. Škromach chtěl dosáhnout toho, aby se u nich mohl alkohol zjišťovat pouze v případě, že by způsobili dopravní nehodu.

Senát navrhl doplnit do zákona možnost ukládat do komunikací v obcích sítě technické infrastruktury, jako je vodovod či elektrické vedení. Podle senátorů by to zvýšilo náklady obcí na výkup pozemků.

Komora rovněž navrhla, aby za vegetaci podél komunikací odpovídal její vlastník. V intravilánu to doposud byly obce.

Normu nyní budou znovu posuzovat poslanci, kteří buď mohou přijmout senátní návrh, nebo setrvají na původně schválené verzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám