Hlavní obsah

Senát navrhl zrušení zákazu prodeje o svátcích

• Aktualizováno
Novinky, jas

Senát vrátil poslancům novelu zákona o prodejní době, která pro velkoobchody zavádí výjimku ze zákazu prodeje o vybraných svátcích. Senátoři zároveň podpořili návrh hospodářského výboru, podle něhož by se měla celá norma rovnou zrušit a žádné zákazy prodeje by neměly platit pro nikoho. Konečné slovo bude mít Sněmovna.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Novela zákona má zrušit zákaz prodeje o vybraných svátcích pro velkoobchody. Podle senátorů by však měla být norma zrušena jako celek, což Sněmovna již v minulosti odmítla.

Senátoři argumentovali, že během svátků musí vedle zaměstnanců obchodů do práce řada dalších lidí v jiných profesích. Poukazovali rovněž na to, že například hotely musí pro své hosty nakupovat kontinuálně.

Debata o tom, zda se má, nebo nemá zrušit zákaz prodeje o svátcích, se ostatně v parlamentu vede opakovaně.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Ve Sněmovně se o zachování současného stavu, tedy že zákaz prodeje platí pro všechny obchody nad 200 metrů čtverečních, zasazovali zejména sociální demokraté a komunisté, zatímco, TOP 09 navrhovala úplné zrušení zákazu. Stejný postoj nyní zaujali i senátoři. Pro vrácení do Sněmovny hlasovalo 39 členů horní komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám