Hlavní obsah

Senát je pro opatrnost při jednání o vstupu Turecka do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát v pátek podpořil uvážlivý postoj české vlády k zahájení rozhovorů o vstupu Turecka do Evropské unie. Rozhovory by neměly automaticky zaručit přijetí Turecka do Unie. Vláda by měla sledovat, jak země odstraňuje problémy v oblasti lidských práv i jak uplatňuje zákony, které mají zemi přiblížit EU. Turecko odmítlo před vstupem uznat Kypr.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Před senátory vystoupil ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Zdůraznil, že je zvlášť pečlivě nutné sledovat splnění tří kodaňských kritérií pro vstup - fungující demokratický právní stát, fungující tržní ekonomiku a převzetí evropského práva.

"V Evropě a v EU musí být zřetelné, že pramenem práva je vůle lidu a ne (islámské právo) šaría. Že duchovní a světská moc musí být oddělena. Že armáda není stabilizujícím faktorem politického systému. Že politický systém musí být založen na volné soutěži a vzniku politických stran," uvedl Svoboda.

Nevyloučil, že vyjednávací proces s Tureckem začne až na počátku roku 2006: "Můj dojem je, že čím víc se prodlouží období toho zahájení, tím lépe, protože se dává šance Turecku pokročit v reformách."

Sedmdesátimiliónové muslimské zemi jsou vytýkány mimo jiné nedostatky ve vězeňství, například případy mučení vězňů, a porušování práv žen.

Evropská rada se bude zahájením vstupních jednání s Tureckem a Chorvatskem zabývat na svém jednání koncem příštího týdne. Má projednat i rozšíření EU o Rumunsko a Bulharsko k 1. lednu 2007.

Turecko nechce uznat Kypr

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan při návštěvě v Bruselu odmítl v pátek výzvu předsedy Evropské komise Josého Barrosa, aby Turecko do summitu EU svolaného na konec příštího týdne uznalo formálně Kyperskou republiku. Premiér to podle tureckého diplomata zdůvodnil tím, že kyperští Řekové si uznání nezaslouží poté, co letos na jaře v referendu zamítli mírový plán sjednocení Kypru předložený generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem. Ankara tento plán podpořila, stejně jako obyvatelé turecké části Kypru.

Kypr odmítl kompromisní návrh Nizozemska v návrhu usnesení, že Unie vítá ochotu Turecka podepsat protokol, jímž se stranami asociační dohody mezi EU a Tureckem stanou všechny nové členské státy EU. Tím by došlo k implicitnímu uznání Kyperské republiky.

Největší výhrady proti jednání s Tureckem mají Kypr, Řecko a Rakousko. Značné výhrady má také francouzská veřejnost, které už prezident Jacques Chirac slíbil budoucí referendum o přistoupení Turecka.

Kypr je rozdělen od turecké invaze v roce 1974.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám