Hlavní obsah

Šéfové úředníků a soudců mají porovnávat příjmy a majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfové státních úředníků, soudců či policistů mají mít v ruce významný bič na své podřízené. Ti by podle koaličního záměru, který zpracovávají zejména ministerstva vnitra a spravedlnosti, měli odevzdávat nadřízeným majetková přiznání svá i svých rodinných příslušníků - manželky či manžela, sourozenců, dětí, rodičů, ale i druha či družky.

Foto: Jan Vodrážka

Veselá trojka Pavla Kršky, Steifovi a Jan Vodrážka (pořadatel) v listopadu 2015 po koncertu na Hadačce.

Článek

"Nadřízený bude první, který se seznání s přiznáním. On může dát podnět k prošetření, může to postoupit finančnímu úřadu, nebo to může nechat v klidu. On sám nejlépe ví, jestli přiznání odpovídá životnímu standardu podřízeného," řekl ministr vnitra František Bublan v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Přiznání má podle něj archivovat nadřízený. "Na finanční úřad by to šlo pouze v případě, že tam budou nějaké nejasnosti," dodal Bublan. Odhadl, že přiznání by se týkala asi 15 tisíc státních zaměstnanců a 20 tisíc policistů, soudců, včetně rodinných příslušníků. "Jsou to ti, kteří mají skutečně rozhodovací pravomoc. Mají například na starosti veřejné finance. Zcela určitě bychom se vešli do 50 tisíc lidí," řekl ministr.

Účty by skládali také soudci, členové parlamentu, ministři, krajská a obecní samospráva. Proti nápadu se zvedá vlna kritiky. Ani koalice nemá ještě úplně jasno, i když v září by měl jít do vlády věcný záměr zákona, jehož naplnění podle legislativních lhůt trvá zhruba rok.

Podle ministra má toto protikorupční opatření "mnoho zemí a nikdo se nad tím nepozastavuje". Je to daň za to, že ten člověk pracuje ve státní správě, že bude pracovat nestranně, že se vyvaruje střetu veřejného zájmu s jeho osobními zájmy, dodal Bublan.

Langer: co když se uplácí přes milenku?

Místopředseda Sněmovny a stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer označil za absurdní, aby majetková přiznání podával každý člen obecního zastupitelstva, protože již nyní je problém přesvědčit lidi, aby šli na kandidátky. Už vůbec je proti zatahování rodinných příslušníků do majetkových přiznání. "Potom by každý politik musel podávat přiznání, jestli má, nebo nemá milenku, zda přes tu milenku nevybírá nějaké úplatky," uvedl v Sedmičce televize Nova. Dodal, že by se měl spíše upravit zákon o veřejných zakázkách.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU) přiznání podpořil jako jeden z podstatných nástrojů, jak omezit korupci. Nerozšiřoval by ale škálu příbuzných. "Kde bychom skončili? Jak by k tomu přišli bratři a sestry, se kterými se třeba nestýkáte?"

Nejdůležitější podle něj je zřetelně popsat sankce při nesplnění a zasadit se o rychlost trestu po provinění. "Všichni jako demokratické strany musíme bojovat s představou, že do politiky chodí lumpové, kteří neumějí pracovat, všichni tam kradou ... že jsme gauneři. Rozhodně se to nevyřeší majetkovými přiznáními, to je jeden z kamínků mozaiky," dodal.

Policie chce registr účtů

Ministr vnitra Bublan by chtěl kvůli boji s teroristy zavést i registr bankovních účtů u ČNB, do něhož by mohla nahlížet policie jen na základě soudního příkazu. Bublanovi se nelíbí, že nyní musí policie obcházet desítky velkých bankovních institucí a hledat, jestli tam náhodou podezřelá organizace nemá účet.

Připomněl, že banky již nyní vedou společný úvěrový registr, který jim při žádosti o půjčku umožňuje ověřit historii klientů a jejich závazky u jiných ústavů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám