Hlavní obsah

Šéfka SÚKL: Při vážné reakci na AstraZeneku je možná druhá dávka jinou vakcínou

Lidé, kteří měli po první dávce očkování proti koronaviru látkou od AstraZeneky vážnou imunitní reakci, mohou jako druhou dávku dostat jinou vakcínu. Radiožurnálu to potvrdila šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Foto: ČTK/AP

Očkování vakcínou AstraZeneca

Článek

„Pokud by se po první dávce vakcíny AstraZeneca vyskytla kontraindikace, která je jasně specifikována v rozhodnutí o registraci, tak potom na základě doporučení lékaře může být aplikována mRNA vakcína,” řekla Storová.

Na výběr by v takovém případě podle Storové přicházela jen látka na tomto ochranném principu, tedy vakcína od firem Moderna nebo Pfizer/BioNtech.

Nahradit druhou dávku očkování vakcínou jiného druhu než první je však pouze nouzová možnost, nadále je podle Storové prioritní očkovat obě dávky stejnou látkou.

ECDC: Delta bude v Evropě na konci prázdnin dominovat, zrychlete očkování

Koronavirus

Zatím chybí data

Data o bezpečnosti a účinnosti takových kombinací jsou kvůli malému vzorku zatím podle SÚKL jen orientační.

„Výstupy z těchto studií naznačují, že kombinování vakcín bude pravděpodobně možné, je však potřeba doplnit další data,” uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová. Dosavadní studie podle ní žádné problémy s bezpečností neukazují, výsledky dalších se čekají v dohledné době.

V Česku bylo dosud podle dat o očkování podáno téměř 7,5 milionu dávek vakcíny proti novému typu koronaviru. Více než 81 procent z nich bylo od firmy Pfizer/BioNTech, asi 9,2 procenta od firmy AstraZeneca, u které bylo ale omezeno podávání lidem mladším 60 let. Dalších zhruba 8,6 procenta tvoří dávky vakcíny Moderna a asi procento vakcíny Johnson & Johnson, u které stačí aplikovat jen jednu dávku. Také u ní ale není doporučeno očkovat mladší 60 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám