Hlavní obsah

Šéfka Sněmovny už obdržela žádost policie o vydání Vlasty Parkanové

Právo, Novinky, ada, jov, jas, val, nig
Aktualizováno

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) obdržela žádost policie o vydání poslankyně a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09). Podle informací Práva podezírá policie Parkanovou z dvou úmyslných trestných činů, a to zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlasta Parkanová

Článek

Předsedkyně Sněmovny upřesnila, že těsně před 13:00 obdržela oficiální žádost policie o vydání Parkanové k trestnímu stíhání. Podle Němcové žádost zmiňuje i nákup letadel CASA v době, kdy byla Parkanová ministryní obrany. Za trestné činy, kterých se měla Parkanová podle policie dopustit, jí může hrozit sazba až 10 let ve vězení.

"Tuto žádost jsem podle ustanovení jednacího řádu předala předsedovi mandátového a imunitního výboru k projednání a podání zprávy s návrhem Sněmovně," uvedla Němcová.

Mandátový a imunitní výbor se podle jeho předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) sejde příští středu. O zbavení imunity ale jeho členové hlasovat ještě nebudou. Nejdřív proberou policejní žádost, stanoví svého zpravodaje a na dalším jednání by měl výbor vyslechnout Parkanovou. Teprve poté bude o doporučení Sněmovně hlasovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Němcová dodala, že o žádosti rozhodne dolní komora na své první následující schůzi. Usnesení pak zašle příslušnému orgánu do pěti dnů od jeho přijetí.

V kuloárech Sněmovny se spekuluje o tom, že obviněn by měl být ještě jeden člověk. Nemělo by se však jednat o poslance.

Němcové vadí úniky informací 

Němcová před obdržením oficiální žádosti uvedla, že dostala pouze informaci o tom, že odpoledne bude doručena žádost o vydání jednoho z poslanců. Řekla, že pokud se potvrdí, že jde o Parkanovou, půjde o další únik informací z policejních řad.

V takovém případě bude Němcová žádat, aby úniky vyšetřil ministr vnitra Jan Kubice. „Pokud se tato informace potvrdí, je to další únik informací, pravděpodobně od policie. V takovém případě budu žádat ministra vnitra Jana Kubiceho o vyšetření těchto úniků. Není akceptovatelné, aby policie odmítla informovat mě, tedy předsedkyni komory Parlamentu, a informovala oficiálně nebo neoficiálně sdělovací prostředky,“ kritizovala Němcová.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Nákup čtyř španělských letounů CASA schválil v roce 2009 kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS). Nákup letounů provázely kontroverze. Tři z nich vyšly celkem na 3,5 miliardy korun, poslední byl vyměněn za pět letadel L-159. Kvůli opakovaným poruchám byl ale loni v říjnu jejich provoz zastaven. Stroje měly problémy s avionikou a španělská strana je musela opravit. Jinak chtěla česká strana odstoupit od smlouvy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám