Hlavní obsah

Šéfem Ústavního soudu bude Miloš Holeček

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým předsedou Ústavního soudu jmenuje prezident Václav Klaus v pondělí jeho dosavadního místopředsedu Miloše Holečka. Ten ve funkci nahradí Zdeňka Kesslera, který v polovině února rezignoval ze zdravotních důvodů jak na post předsedy ÚS, tak i na funkci ústavního soudce.

Foto: Sára Bočková pro Novinky.cz

Rotvajler (Ilustrační foto)

Článek

Právu to dnes sdělil prezidentův mluvčí Tomáš Klvaňa. Holečkův desetiletý mandát ústavního soudce skončí letos v polovině července. Klvaňa ale odmítl potvrdit, že se vzhledem k této okolnosti jedná pouze o dočasné řešení celé situace.

Podle Klvaňova vyjádření se prezident dosud nerozhodl, koho navrhne na místo ústavního soudce, uprázdněné Kesslerovým odchodem. Podle ústavy je právem prezidenta navrhovat ústavní soudce, k jejich jmenování ale potřebuje ještě souhlas Senátu. To není zapotřebí pouze pro jmenování předsedy a místopředsedů Ústavního soudu, jenž je výlučnou pravomocí prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám