Hlavní obsah

Šéf vojenské nemocnice měl po návratu z lyžování v Rakousku covid. Cestu řeší ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany se zabývá lyžařskou dovolenou ředitele Vojenské nemocnice Brno Martina Stračára, na niž se vydal na konci října do Tyrolska. Tři dny po svém návratu do Česka měl Stračár pozitivní test na koronavirus.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ředitel Vojenské nemocnice Brno Martin Stračár (druhý zprava) vítal britské vojenské zdravotníky, kteří 12. listopadu 2020 dorazili do nemocnice.

Článek

Šéf brněnské vojenské nemocnice podnikl cestu v době nouzového stavu a za situace, kdy vláda občany vyzývala, aby zůstali doma. Na záležitost upozornily ve čtvrtek Hospodářské noviny (HN).

Stračár se hájí tím, že lidé do zahraničí cestovat mohou a v Rakousku doprovázel svou patnáctiletou dceru, která závodně lyžuje, v roli trenéra a lékaře. Není také podle něj jasné, zda se nakazil v Rakousku, nebo při práci v nemocnici.

Letecký cestovatel Faltýnek opět zatápí Babišovi

Domácí

„Zaprvé to nebylo zakázáno, zadruhé vy prostě neovlivníte, kde se nakazíte,“ řekl listu ředitel.

Po svém příjezdu z Rakouska opět nastoupil do nemocnice, kde běžně sloužil a operoval. Test si udělal po třech dnech po návratu, kdy měl horečku, předtím nebyl důvod, uvedl.

Psycholožka: Lidé jsou frustrovaní ze zákazů, už ne z nemoci

Domácí

Stračár řekl, že v době jeho výjezdu i příjezdu bylo v Rakousku mnohonásobně méně nakažených než v ČR. „Mrzí mě, že je to tak tendenčně zkreslené a píše se, že jsem něco přivezl a ohrozil pacienty. Po návratu jsem naopak přišel do styku s pozitivními pacienty,“ uvedl. Dodal, že z jeho spolupracovníků nikdo nakažený není.

Podle ministerstva obrany, které brněnskou vojenskou nemocnici zřizuje, bylo jeho chování nevhodné.

„V době pandemie se musí každý chovat zodpovědně a vyhodnotit, co je a co není vhodné. Od postupu ředitele se musíme distancovat. Nyní prověřujeme, zdali nebyla porušena platná nařízení hlavní hygieničky,“ řekl HN mluvčí resortu Jan Pejšek. Se Stračárem bude resort jeho chování dál řešit.

Španělsko zavede povinné testy pro turisty z rizikových zemí

Cestování

Podle mluvčího sice ministerstvo nezjišťuje, kam jejich zaměstnanci jezdí na dovolenou, předpokládají ale, že se budou řídit vládními doporučeními. „I v mimopracovní rovině jsme pro zaměstnance vydali apel, aby se chovali vhodně a podle doporučení vlády,“ dodal Pejšek.

Brněnská vojenská nemocnice léčí vojáky, policisty i civilisty. Z celkového počtu 253 lůžek je 70 z nich určeno pro pacienty s koronavirovou nákazou. Nynější obsazenost je kolem 50 lůžek. Nemocný je i personál. Zhruba 20 zaměstnanců je v současnosti kvůli covidu na neschopence. „Nikoho jsem nenakazil, to určitě ne,“ řekl HN Stračár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám