Hlavní obsah

Šéf strážníků: Hygiena po nás chtěla stáhnout příběh o nakažených

Právo, Radim Vaculík, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi rozhořčen z postupu pracovníků jedné ze středočeských hygienických stanic je ředitel pražské městské policie Eduard Šuster. Ten na sociálních sítích a webových stránkách zveřejnil v pátek příběh o rodině strážníka, jehož syn se nakazil na večírku v pražském klubu Techtle Mechtle, a po něm se infikovali i ostatní členové rodiny. Poté Šuster očekával podle svých slov zájem hygieniků o podrobnosti a kontakty na nemocné. Místo toho ale čelil nátlaku na odstranění textu.

Foto: Profimedia.cz

Šéf pražských strážníků Eduard Šuster

Článek

„V sobotu ve 14.00 jsem měl jako ředitel telefonát se zaměstnancem Krajské hygienické stanice (KHS) Středočeského kraje, kde jsem čekal, že budou chtít znát podrobnosti a budou se tou věcí zabývat. Velmi jsem se spletl. Ten dotyčný chtěl cenzurovat naše sociální sítě a požadoval stažení příspěvku,“ řekl v pondělí Právu Šuster.

Je po pracovní době, odpálila hygiena strážníka s nakaženou rodinou

Koronavirus

Ten ale odmítl nátlaku zaměstnance hygieny podlehnout. „V okamžiku, kdy jsem řekl, že tak rozhodně neučiním, tak mi sdělil, že se nemáme o čem bavit, a telefon ukončil,“ přiblížil závěr hovoru Šuster.

Rážová: Nedali nám údaje

Nechtěl ale sdělit, o jakého zaměstnance a které konkrétní stanice šlo. Věří, že vše podle nedělních slibů mluvčí vyšetří ministerstvo zdravotnictví i hlavní hygienička Jarmila Rážová, za což jim Šuster děkuje.

Ministerstvo zdravotnictví k případu v pondělí uvedlo, že případ špatně vyhodnotili lékaři, na něž se nakažený mladík obrátil, když začal pociťovat příznaky jako bolesti hlavy a ztrátu čichu a chuti. Měli ho údajně poslat na testy.

Rážová v pondělí potvrdila, že nechala šéfem středočeských hygieniků případ prošetřit, a na základě jeho závěrů naopak zkritizovala postup vedení pražské městské policie.

„Nutno říct, že na postup KHS nepřišla od údajně postiženého žádná stížnost. Ani od městské policie. Byl to rovnou zveřejněný článek, což považuji za ne úplně solidní jednání, protože se k tomu KHS nemohla vyjádřit,“ uvedla Rážová na tiskové konferenci.

Vůbec ho nezajímala podstata. Vůbec ho nezajímalo, k čemu došlo, jestli to mají nějak prověřit
ředitel pražských strážníků Eduard Šuster na adresu pracovníka hygieny

Doplnila, že městská policie neposkytla hygienikům údaje, o jakého člověka šlo, tak prý až sami zaměstnanci stanice z údajů, které jsou v článku uvedeny, dovodili, o jaký případ by mohlo jít.

Hygienu prý nic nezajímalo

Šuster však hovoří jinak. Sám prý počítal s tím, že během sobotního hovoru se zaměstnancem hygieny poskytne potřebné údaje o svém podřízeném, ale dotyčný údajně žádné nechtěl.

„Vůbec ho nezajímala podstata. Vůbec ho nezajímalo, k čemu došlo, jestli to mají nějak prověřit, abychom předali kontakty. Pro mě je to jen potvrzení, že zveřejnění příběhu bylo jedině správně,“ má jasno šéf strážníků.

Chytrá karanténa nefunguje, přiznal Hamáček

Domácí

V případu jde o to, že v textu na webu městské policie si jeden ze strážníků stěžuje na laxní postup lékařů a hygienické stanice poté, co se jeho syn nakazil koronavirem na večírku v pražském klubu Techtle Mechtle a postupně se infikovali i další členové rodiny.

Praktický lékař i doktoři v nemocnici si prý případ přehazovali jako horký brambor, hygienická stanice zase nejprve nereagovala vůbec, poté prý odložila řešení problému až na počátek týdne.

O tom, že je pozitivní, věděl. A i rodina měla přijmout určitá opatření, aby nenakazili starší členy.
hlavní hygienička Jarmila Rážová

Podle Rážové ale zaměstnankyně hygieny chtěla věc prošetřit ještě během víkendu, komunikovala s matkou nemocného a zabývala se tím celou sobotu a neděli, ač neměla službu.

„Je to jednostranná interpretace. A navíc, pokud je to tento případ, tak tam bylo napsáno, že s výsledkem testu byl seznámen 17. července. O tom, že je pozitivní, věděl. A i rodina měla přijmout určitá opatření, aby nenakazili starší členy. Na to se nemusí čekat na KHS, to je i trochu na našem uvažování,“ pustila se také do kritiky strážníkovy rodiny Rážová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

Naopak ředitel městské policie chválil postup svého strážníka a jeho příbuzných, kteří mimo jiné pracují také u státní policie, u profesionálních hasičů i v Armádě ČR.

„Značná část té rodiny pracuje u bezpečnostních složek, takže mají v genetickém kódu právo a pořádek, a srážka se systémem je donutila k tomu, aby vystoupili z ulity a pokusili se to zlomit. A díky zodpovědnosti rodiny se to nerozšířilo nejen u městské policie, ale i u dalších zmíněných bezpečnostních sborů,“ podotkl Šuster.

V současnosti je podle něj rodina strážníka ve stavu rekonvalescence a všichni věří, že se z toho dostanou bez jakýchkoli následků. Sám městský policista se od příbuzných nenakazil.

„Mohu říct, že nemáme žádného zaměstnance, který je pozitivně testován na covid-19, tedy ani ten strážník. A není ani nikdo v karanténě,“ dodal Šuster.

Reklama

Výběr článků

Načítám