Hlavní obsah

Šéf poslanců ANO řešil reklamu v Praze také se Švachulou

Právo, rav

Někdejší první místopředseda hnutí ANO a stávající šéf jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek podle serveru Seznam Zprávy řešil v minulosti miliardovou zakázku na pronájem reklamních ploch pražského dopravního podniku (DPP), přestože ve sporu nijak oficiálně nefiguroval a ani z titulu své funkce nemohl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Dokonce se prý kvůli tomu v roce 2016 spojil s tehdejším místostarostou městské části Brno-střed a nyní obžalovaným Jaroslavem Švachulou, který měl v té době blízké vztahy s nyní již bývalým předsedou antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petrem Rafajem a byl navíc členem rozkladové komise v tomto úřadu.

Na ÚOHS právě na jaře roku 2016 doputoval podnět samotného DPP, zda tehdejší smlouva o pronájmu reklamních ploch se společností Rencar není neplatná.

ANO dostalo slevu

Faltýnkovo angažmá v případu údajně vyplývá ze zápisků v jeho diáři z té doby, které zveřejňuje server Seznam Zprávy. Podle něj Faltýnek v letech 2014 až 2018, kdy byla primátorkou Adriana Krnáčová (ANO), řešil nejen zakázku DPP, ale prý i řadu dalších citlivých obchodních sporů, které měly pro vládní hnutí důležité souvislosti.

Faltýnkův diář prověří policie

Krimi

Ve sporu šlo o to, že pražský dopravní podnik vypověděl nejprve smlouvu na pronájem reklamních ploch společnosti Rencar, přestože je v této firmě minoritním vlastníkem. Poté, co Rencar o smlouvu přišel, získala ji konkurenční firma Big Board, kterou podle Seznamu vede a spoluvlastní Faltýnkův kamarád Richard Fuxa. Hned před následujícími sněmovními volbami v roce 2017 dostalo údajně ANO od této firmy slevu přes 70 procent na billboardy v Praze.

Faltýnek prý ve svých poznámkách časově předcházel zmíněným událostem. Zaprvé předvídal konec smlouvy s firmou Rencar, kterou napadl sám dopravní podnik u antimonopolního úřadu. A šéf poslanců ANO si podle serveru chtěl „pohlídat“ verdikt ÚOHS, proto si na oranžový papírek napsal: „J. Švachula. Rozhodnutí ÚOHS. Rencar – kdy bude?“

Faltýnek vysvětloval ve Sněmovně ukradené diáře. Zmínil syna, který mu sebral milion na drogy

Domácí

Tentýž Švachula nyní u soudu čelí obžalobě ze zmanipulování řady zakázek na brněnské radnici a z korupce s tím související. V té době vlivný politik ANO na Brněnsku Švachula se skutečně případem Rencaru podle zdrojů Seznamu neoficiálně na antimonopolním úřadu zabýval.

Rozhodnutí ÚOHS pak dopadlo údajně tak, jak si jmenovaní přáli: smlouva Rencaru v pražském dopravním podniku je neplatná, DPP musí v kauze, kdy udal sám sebe, zaplatit pokutu milion korun.

Zapsal si nástupce

Z dalších poznámek Faltýnka v diáři pak prý vyplývá, kdo měl lukrativní zakázku DPP získat, přestože se teprve řešil spor mezi podnikem a stávajícím provozovatelem: „Rencar (šipka) B. B. (Hanč), Adriana. Může se postoupit? Jaký je zájem,“ zní zápisek na čtverečkovaném archu papíru.

Bude práce, budou zakázky, radoval se prý po vítězství ANO korunní svědek ve Stoce

Krimi

Z toho údajně plyne, že Faltýnek už předem zmiňoval společnost Big Board (B. B.), která pak skutečně pronájem reklamních ploch získala. V diáři uvedený Marek Hanč je bývalým pracovníkem této společnosti a v době, kdy Faltýnek zápisek učinil, byl navíc mediálním poradcem hnutí ANO.

V podobném duchu je pak prý i další Faltýnkova poznámka: „JC Deco (firma JCDecaux je majoritní vlastník Rencaru, pozn. red.) – šipka – BigBoard… Má být výhodnější.“

Faltýnek ale popřel, že by do sporu zasahoval, jen se prý zajímal o dění v metropoli. A také zástupci DPP tvrdí, že vypovězení smlouvy s Rencarem a podpis nové s Big Boardem bylo pro tento podnik výhodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám