Hlavní obsah

Šéf odboru kvůli osobním sporům odposlouchával podřízeného

Právo, Novinky, fal, ch, vin
SOBĚSLAV

Soběslavskou radnicí hýbe skandál s odposlechem. Údajně se jej měl dopustit dnes již bývalý vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Soběslavi. Odposlouchávací zařízení měl objevit zaměstnanec zmíněného odboru ve své kanceláři. Pravděpodobný aktér celého skandálu však instalaci zařízení v hovoru s Právem odmítl a kauzu označil za nesmyslnou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tajemník úřadu Radek Bryll, ale odposlech potvrdil a uvedl, že jej v kanceláři umístil zmíněný vedoucí, který měl s úředníkem osobní neshody. „Vedoucí odboru dopravy takto nevhodným způsobem řešil osobní vztah s pracovníkem. Ti dva lidé se prostě neměli rádi. Nejednalo se ale o klasický odposlech, jaký bychom si představovali z filmu, kdy jsou napíchnuté telefony úřadu,“ uvedl Bryll.

Zařízení podle něj fungovalo na principu dětské chůvičky, kdy na jednom místě je vysílač a na jiném přijímač. „Šlo o velmi primitivní přístroj, který nemá nahrávací zařízení. Jen snímalo zvuk,“ vysvětlil Bryll, který nemá ponětí o tom, zda si zařízení vedoucí odboru sám vyrobil nebo zakoupil.

O trestný čin prý nejde

Na aféru přišel sám postižený pracovník v červenci. „O případu jsem informoval starostu města Jindřicha Bláhu a také s policií jsem tuto nepříjemnou záležitost konzultoval. Nejde ale o trestný čin. Věc jsme vyřešili proto okamžitě a na místě. Vedoucí odboru rezignoval na tento post,“ vysvětlil tajemník, který vede úřad již 14 let a s něčím podobným se dosud nesetkal.

Podle dostupných informací se skutečně nemusí jednat o trestný čin, zákon však v tomto případě porušen pravděpodobně byl. "Jakékoliv druhy odposlechů jsou zákonem nepřípustné, bez předchozího souhlasu “ uvedla mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková. „Odposlechy ve státní i soukromé sféře jsou v ČR běžné, jejich počet patří k největším v EU,“ dodala.

Výše sankcí pro iniciátory odposlechů se podle Štěpánkové posuzují individuálně.

Starosta: Nešlo o odposlech

„Celou záležitost považuji za ryze interní. Jak vám již řekl pan tajemník, nešlo o klasický odposlech. Bohužel jeden, dnes již bývalý, vedoucí odboru se snažil řešit nešťastným způsobem své vztahy na pracovišti k dalšímu zaměstnanci úřadu,“ reagoval na dotaz Práva starosta Jindřich Bláha (ODS). Dodal, že osobně považuje nepříjemný případ za stejný, jako kdyby se dva úředníci poprali.

„V životě by mě nenapadlo, že někdo může takto řešit osobní vztah. Je to velmi nekorektní jednání a i když jde o interní věc, která se dotkla výhradně dvou lidí, šíří se jako lavina nejen úřadem, ale i jinými městy. To je velmi špatné pro celý úřad,“ konstatoval ještě Bryll. Za nepříjemnou považuje záležitost s odposlechem i zastupitel Jaroslav Linhart (ČSSD).

„Zatím jsem o tom oficielně nebyl informován, ale pokud vím, rada se už kauzou zabývala. Osobně si myslím, že existují nejen určité normy, předpisy,ale i míra slušnosti ta by se měla dodržovat. Pokud ji někdo nerespektuje, je třeba vše prošetřit a samozřejmě i vyvodit závěry. Připomínám, že je třeba se ale důsledně držet faktů,“ konstatoval Linhart.

Bývalý vedoucí odboru, který stále pracuje na městském úřadě, vše odmítl. „Nevím co si to vymýšlíte. Nevím, o co jde. Je to nesmysl a nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl Právu úředník a zavěsil telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám