Hlavní obsah

Šéf NATO se přijel do Česka zeptat na naši účast v afghánské misi

– Praha

Do České republiky zavítal generální tajemník Seveoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Vedle setkání s představiteli vlády v čele s premiérem Janem Fischerem by se měl setkat i s předsedy dvou nejsilnějších stran Mirkem Topolánkem (ODS) a Jiřím Paroubkem (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Článek

Rasmussena zajímá zejména to, jak se naše země postaví ke strategii NATO v Afghánistánu. Kabinet schválil navýšení počtu českých vojáků v této misi o dalších 55 lidí, bude však záležet na tom, jak se k rozšíření kontingentu postaví poslanci. Celkem může být v Afghánistánu nasazeno 535 Čechů.

Zatímco ČSSD dlouhodobě posilování české účasti odmítá, ODS záměry kabinetu podporuje. Patrně i proto se šéf NATO setká i s předsedy obou stran.

Posilování jednotek alianční mise ISAF v Afghánistánu je totiž součástí strategie USA a Severoatlantické aliance na vyřešení složité bezpečnostní situace v zemi. Předpokládá se, že se do mise vedle USA šířeji zapojí i ostatní spojenci.

Šéf NATO se setká také s českým ministrem zahraničí Janem Kohoutem, s nímž bude jednat zejména o strategické koncepci NATO a  vztazích aliance s Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám