Hlavní obsah

Šéf BIS: Senát tajným službám znesnadnil odposlechy

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři ODS s pomocí dalších tří senátorů nepatřících ke stranám vládní koalice ve čtvrtek zabránili v přijetí nového zákona o elektronických komunikacích. Podle navržených změn budou mít vojenská a civilní kontrarozvědka problémy s odposlechy.

Foto: archív Sokolská 33

Den otevřených dveří nabídne příchozím informace o zdejším přijímacím řízení a studiu.

Článek

"Nepřicházíme o možnost získat povolení k odposlechu, ale o možnost, jak jej technicky provést. To může zkomplikovat průběh zpravodajských operací. V některých případech to může i znemožnit jejich dotažení do konce. Je to velmi nemilé zejména v případech souvisejících s terorismem. Může to znesnadnit i naši spolupráci se zahraničními partnery," řekl ve čtvrtek Právu mluvčí Bezpečnostní informační služby-BIS Jan Šubert.

Vysvětlil, že problém vznikne v tom, že BIS podle rozhodnutí Senátu nebude mít u operátorů k dispozici přípojné body, bez nichž se odposlech nedá realizovat.

Nový zákon o elektronických komunikacích Senát vrátil poslancům k novému projednání s řadou změn. Nesouhlasil také například s tím, aby zákon poskytl jen České televizi a Českému rozhlasu nárok na digitální vysílání.

Reklama

Výběr článků

Načítám