Hlavní obsah

Sedmdesát procent Čechů se ztotožňuje s některými idejemi ultrapravice

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo vnitra si na základě výběrového řízení zadalo u agentury STEM průzkum na zmapování české populace, do jaké míry tíhne k pravicově extremistickým myšlenkám. Odpor vůči nim vyjádřila pětina dotázaných, 70 procent respondentů souhlasilo s některými postoji ultrapravice a s většinou souhlasilo deset procent lidí.

Článek

Právě v poslední skupině se nachází silné jádro extremismu, podle STEM se jedná celkem o šest procent Čechů.

Ministerstvo vnitra na základě průzkumu deklarovalo, že v aktivním boji proti extremismu bude nadále pokračovat.

„Pro pravicový extremismus jsou podle odborné literatury a expertů charakteristické autoritářské, nacionalistické, rasistické, antisemitské a protiromské postoje, dále nevraživost k cizincům, homofobie a kolektivismus,“ uvedli autoři průzkumu.

Na základě této definice sestavili sociologové 15 výroků, s nimiž měli dotázaní ve věku od 15 let vyjádřit míru souhlasu.

Průzkum ukázal, že 60 procent lidí z rizikové jmenované skupiny je ochotno podpořit své postoje nejen hlasem pro politickou stranu nabízející radikální řešení, ale aktivní účastí v této straně, podporou na demonstracích, pochodech nebo akcích, jejichž cílem je zjednávat pořádek. Z celkového vzorku dotázaných se jedná o šest procent populace.

Charakteristika radikála

„Skupina je také častěji tvořena muži a nezaměstnanými. Lidem spadajícím do této skupiny častěji chybí dostatečný řád a pořádek ve společnosti, objevují se u nich znaky anomie, tzn. pocit rozpadu norem, nedostatečná společenská kontrola a osobní vykořeněnost,“ konstatovali sociologové.

Podle nich je také u radikálů patrná silná frustrace v oblasti profese, rodinného života, materiálního zajištění i v hodnocení fungování společnosti. Autoři průzkumu tvrdí, že většinou nabývají dojmu, že nemohou ve společnosti uplatnit své schopnosti, charakteristickým rysem je i pocit nespokojenosti s okolím a pocit neporozumění ze strany ostatních lidí. Mají rovněž problémy s osobnostní labilitou, jež se projevuje nepromyšlenými a afektivními činy, radikálové jsou také často závislí na mínění a standardech skupiny přátel.

Ze sympatizantů radikální pravice pak 20 procent deklarovalo, že by extremistickou stranu podpořila pouze svým hlasem. Ostatních 20 procent uvedlo, že by takovou stranu vůbec nepodpořilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám