Hlavní obsah

Seberme všechny peníze Vodičkovu Svazu bojovníků za svobodu, navrhuje poslanec

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Poslanec ODS Jakub Janda v pátek navrhl Poslanecké sněmovně odejmutí finanční podpory Českému svazu bojovníků za svobodu, který vede kontroverzní Jaroslav Vodička. Janda tak učinil prostřednictvím pozměňovacího návrhu v rámci druhého čtení státního rozpočtu pro letošní rok. Finance by podle něj měly směřovat smysluplnějším organizacím. Poslanec Šimon Heller (KDU-ČSL) pak také žádá snížit rozpočet Kanceláře prezidenta republiky o šest milionů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Medaili Za zásluhy z rukou prezidenta Miloše Zemana převzal předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička (vpravo).

Článek

Vodičkův svaz získával v minulých letech ročně na provoz příspěvek více než šest milionů korun. Vloni svaz dostal pětimilionovou podporu a kabinet Petra Fialy (ODS) předpokládal, že letos by z rozpočtu na činnost svazu vyčlenil milion. Ani ten však svazu nechce Janda poskytnout, v rámci diskuse o rozpočtu proto podal s cílem odstřihnout svaz od peněz pozměňovací návrh.

„Dnes jsem předložil v Poslanecké sněmovně návrh na odejmutí milionu korun určených pro Český svaz bojovníků za svobodu soudruha Vodičky. A věřím, že tentokrát to konečně projde a veřejné finance doputují na prospěšnější činnost!” napsal na svůj Twitter v pátek Janda.

Podle Jandy by peníze určené na provoz svazu měly dostat jiné organizace s větším morálním kreditem. Vadí mu například komunistická minulost předsedy Vodičky a jeho spolupráce s Veřejnou bezpečností, ale také chyby v hospodaření spolku, na něž v minulosti upozornili kontroloři ministerstva financí.

Vodička čelil kritice také kvůli mrhání finančních prostředků svazu na pronájem limuzíny s řidičem. Svaz pod jeho vedením taktéž udělil pamětní medaili s nápisem „Za vlast a svobodu” bývalému komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který se účastnil represí Čechů při demonstracích v roce 1989.

Snaha o osekání rozpočtu Hradu

Poslanec KDU-ČSL Šimon Heller pak také na plénu navrhl snížení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky o šest milionů korun.

„Zatímco české rodiny šetří, tak hradní úředníci si schvalují královské odměny, o nichž se občanům nezdá. Můj návrh má jedinou motivaci, vlastní přesvědčení a mé svědomí. Všichni, jak tu sedíte, tak nás voliči zvolili, abychom je zastupovali a chovali se jako řádní hospodáři. Já jako hospodář odmítám platit hradní mejdany a královské odměny,” prohlásil na plénu rázně Heller.

V rámci diskuse již předtím padl návrh na ponížení prostředků hradní kanceláře o 21 milionů. Pokud by oba návrhy prošly, Hrad by přišel pro letošní rok úhrnem o 27 milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám