Hlavní obsah

Schwarzenberg: Období míru v Evropě je u konce

Právo, Jan Kovařík

Mírové období v Evropě skončilo. Na závěr Národního konventu s názvem Evropská vize České republiky, který se konal tento týden, to řekl exministr Karel Schwarzenberg (TOP 09) s tím, že o vlastní bezpečnost se musíme postarat sami, protože Američané se nyní více orientují na Asii a Tichomoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Máme na Ukrajině válku, ale mluví se pořád jen o krizi,“ uvedl a přidal příměr – když je boháč beze zbraně, může někdo přijít a majetek mu vzít.

Euro nechystáme, ujistil Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že potřebujeme silnou Evropskou komisi (EK) a také že pravidla „platí pro každého člena“. Což byla nepřímá kritika Jeana-Claudea Junckera, jenž se jako lucemburský šéf financí a premiér podílel na zákonu, který udělal z Lucemburska jeden z daňových rájů vedle Kypru, Lichtenštejnska a Nizozemska.

„Čeká nás debata o tom, zda eurofondy jsou přínosem, nebo hrozbou,“ řekl premiér a dodal, že letos možná přijdeme o 20 miliard korun z eurofondů. Upozornil, že ČR v minulosti propásla mnoho možností. K zavedení eura přiznal, že tato vláda to nemá v plánu. Zatím se hovoří o době kolem roku 2020.

Oživení vyvolal šéf odborů Josef Středula kritikou ČNB za její změny kurzu koruny. „Jsme proti kurzu 28 korun za euro, který by znamenal důchody kolem 360 eur a mzdy ve výši několika stovek. S tím se nedá žít,“ sdělil. Podle něj se mluví už o hrozbě třetí recese, na niž nejsme připraveni, o kurzarbeitu, ale nikdo neřekne, jak udržet pracovní místa.

Na ekonomickou krizi v Česku nejvíce doplatili mladí, dále pracovníci služeb a ženy, konstatoval Daniel Münich z Akademie věd ČR s tím, že ve státní správě nelze nalézt přesná čísla k vývoji země.

EU mluví podle Druláka o Ukrajině jednotným hlasem

V letech 2025–30 očekává zlom ve financování důchodů, kdy vlády budou hledat desítky miliard korun.

Největší rezervy má země v tom, že lidé začínají pracovat v pozdějším věku, než bývá v zahraničí zvykem, příliš mnoho dětí začíná chodit do školy až v sedmi letech a je otázkou, zda nekončit školu v 8. třídě.

Jako nejsilnějšího globálního hráče v rozvojové pomoci představil Unii Petr Drulák, náměstek ministra zahraničí, s tím, že EU má v zahraničí 12 civilních a pět vojenských misí.

Za velký úspěch označil jednotný hlas Unie ke krizi na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám