Hlavní obsah

Schillerová: Havlíčka do čela Sněmovny myslíme vážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová Právu řekla, že ANO bude trvat na nominaci Radka Vondráčka do vedení Sněmovny i přes odmítavý postoj pětikoalice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Je vaše nominace Karla Havlíčka na předsedu Sněmovny jen zdržovací taktika, když koalice Spolu má jasnou většinu a svou kandidátku na předsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou?

Matematika je jedna věc a druhá věc je, že volba je tajná. Hnutí ANO jako nejsilnější opoziční strana má podle nastavených počtů křesel ve vedení Sněmovny nárok na tři pozice.

To je jasné poměrné zastoupení. Nabídnuty nám byly dvě pozice místopředsedů. Chceme nastavit co nejsilnější opoziční klub a rolí opozice je přece kontrolovat vládnoucí většinu.

V uplynulém období mělo ANO premiéra i předsedu Sněmovny, to znamená, že opozice také nekontrolovala vládu?

Když si vzpomenete na různé výroky tehdejší opozice, také si uplatňovali nárok na předsedu Sněmovny.

ANO posílá do vedení Sněmovny Havlíčka

Domácí

Nakonec jsme se zachovali korektně a všechny strany měly svého místopředsedu. My jsme odpovídající nabídku nedostali, při tomto poměrném zastoupení bychom měli mít tři lidi ve vedení.

Jasně jsme navrhovali, ať se počet místopředsedů sníží. Zdá se nám neadekvátní, že má mít pirátská strana místopředsedu, když má čtyři poslance. V rámci vyjednávacího týmu se vedly debaty a výsledkem je to, že jsme poslali tyto nominace.

Chcete tedy vyjednávat se zástupci Spolu, aby v tajné volbě podpořili Havlíčka, a nikoliv Pekarovou?

V tuto chvíli žádná neoficiální jednání nevedeme. Chceme, aby se otevřela rozprava, abychom v ní mohli představit nominanty, vyslechnout si výhrady a vyjádřit se k nim na mikrofon. Pak nechť proběhne tajná volba.

Poslance ANO povede Schillerová, vystřídá Faltýnka

Parlamentní volby

Do vedení Sněmovny nominujete i Radka Vondráčka, přitom koalice Spolu se už vyjádřila, že jejich hlasy spíš nedostane. Vy jste dřív řekla, že klub ANO může najít i jinou osobnost. Nakonec ale na Vondráčkovi trváte. Znamená to, že jste takovou osobnost mezi dvaasedmdesáti poslanci nenašli?

Samozřejmě že našli. My jsme hlasovali o dvou nominantech a oba, jak Jana Mračková Vildumetzová, tak pan Vondráček, dostali tak obrovskou podporu, že jsme o dalších nominantech nehlasovali.

Nechť to proběhne. Nesouhlasím s tím, že nám budoucí vládnoucí koalice takto kádruje nominanty. Radek Vondráček byl čtyři roky předsedou Sněmovny, je to právník, vzdělaný člověk, funkci bude zvládat bez problémů.

Pětikoalice v tajné volbě potopí Vondráčka

Domácí

Nechci podezírat koalici Spolu, že nechce mít ve vedení Sněmovny takhle schopného člověka, ale všechny argumenty proti němu zazněly zatím neoficiálně v kuloárech.

Ať to zazní na mikrofon a on má šanci se obhájit. My máme právo postavit si svoje nominanty a o tom hlasujeme. Všichni tito tři lidé dostali absolutní podporu. Proč bychom měli ustupovat?

Reklama

Výběr článků

Načítám