Hlavní obsah

Samovýtěrové testy by po vzoru Rakouska mohly vrátit děti do škol

Novinky, jas, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českém trhu jsou nově dostupné antigenní testy společnosti Abbott, při nichž se neprovádí odběr z nosohltanu, nýbrž pouze z nosu v hloubce dvou centimetrů. Jejich výhodou je skutečnost, že je možné je provádět formou samoodběru. Rakousko již nakoupilo miliony těchto testů pro školáky. Děti se tak v alpské zemi vrátí do lavic již příští týden.

Foto: Abbott

Nové testy se neprovádějí z nosohltanu, ale pouze z nosu.

Článek

Nepříjemný odběr z nosohltanu, který musí provádět zdravotníci, mohou doprovázet nechtěné reflexy v podobě kašle, kýchání či slzení očí. Tyto obtíže u těchto odběrů odpadají.

Testy jsou schválené i pro screening bezpříznakových případů a nevyžadují žádné další přístrojové vybavení. Výsledek je stejně jako u běžných antigenních testů z nosohltanu dostupný do 15 až 20 minut. Cena je 135 korun, což je srovnatelné s dosud běžnými antigenními testy.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Testování na koronavirus stěrem z nosohltanu

Jelikož odběr nevyžaduje zdravotnický personál, ale v případě samovýtěru pouze dohled vyškolené osoby, snižuje se i riziko přenosu viru.

Rakousko otevře školy a bude testovat

Antigenních autotestů zakoupila rakouská vláda zatím pět milionů. Pravidelné testování budou mít školáci zdarma.

Na základních školách bude testování probíhat dvakrát týdně, na dalších typech škol jednou za týden. Základní školy v Rakousku navštěvuje 342 000 dětí, zbývající školy 793 000 studentů.

Rakousko začne příští týden rozvolňovat

Evropa

Žáci mladší 14 let budou muset mít od rodičů či zákonných zástupců jednorázové prohlášení o souhlasu, aby si děti mohly ve škole testy provádět. Rodiče jsou současně dopisem ministra školství o testování dětí informováni.

Anketa

Mělo by Česko následovat příkladu Rakouska a vrátit děti do škol s použitím samovýtěrových testů?
Ano
76,7 %
Ne
23,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17122 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám