Hlavní obsah

Rakousko začne příští týden rozvolňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko od příštího týdne uvolní některá opatření přijatá kvůli šíření koronaviru. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil kancléř Sebastian Kurz. Otevřou se všechny obchody, kadeřnictví či muzea. Platit v nich ale budou přísná hygienická opatření.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Příští týden rozvolníme, oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Zčásti se otevřou i školy, žáci se budou muset ale pravidelně testovat. Kvůli novým mutacím koronaviru se podle Kurze „výrazně zpřísní” režim na hranicích.

„Plošná uzávěra v Rakousku zafungovala," uvedl Kurz. Podle něj je proto možné začít „opatrně" uvolňovat. Za problém kancléř označil nové mutace koronaviru, které úspěch lockdownu „užírají".

Demonstrovalo se také ve Vídni, na nepovolený protest přišlo 5000 lidí

Evropa

Příští pondělí se tak v Rakousku budou moci otevřít všechny obchody, muzea, galerie, zoologické zahrady či kadeřnictví. Podmínkou pro vstup do obchodů bude respirátor FFP2 a třeba u kadeřnictví či kosmetických salonů také negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin.

Po prázdninách, které skončí v části spolkových zemí 8. února a v dalších o týden později, se budou moci do lavic vrátit žáci prvních stupňů základních škol. Starší žáci se budou ve školách střídat ve „směnném provozu". Novinkou bude povinné testování školáků dvakrát týdně.

Pendleři budou moci od pondělí do Rakouska jen s negativním testem

Evropa

Situaci chce rakouská vláda zhodnotit za dva týdny. Rozhodnout by pak mohla o dalším uvolnění opatření, ale i o zpřísnění.

Nadále v Rakousku platí zákaz vycházení od 20:00 do 06:00 a některá opatření se budou i zpřísňovat. Například pokuty za porušení protikoronavirových restrikcí budou napříště vyšší. Výrazně se podle Kurze zpřísní kvůli mutacím koronaviru také režim na hranicích, podrobnosti ale kancléř nesdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám