Hlavní obsah

Samková nepovede Úsvit do eurovoleb

Aktualizováno

Advokátka Klára Samková nepovede hnutí Úsvit do voleb do europarlamentu. V sobotu to potvrdil stranický zdroj. Právničku k odstoupení vyzvali představitelé hnutí kvůli podezření, že údajně oklamala Českou spořitelnu a pomohla oddlužit jednu firmu. Místo ní v čele kandidátky stane Roman Škrabánek, dosavadní dvojka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokátka Klára Veselá Samková

Článek

„Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli vyzvat Kláru Samkovou k odstoupení z kandidátky. Chceme jí dát možnost důstojně odstoupit. Pokud této možnosti nevyužije, dojde k jejímu vyškrtnutí,” řekl Právu Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit.

V souvislosti s podezřením zaslala Samková médiím své prohlášení, v němž uvádí, že kauza, na kterou upozornil Radiožurnál, přichází právě 14 dní před volbami a že už není možné se z ní jednoznačně očistit.

“Je tedy zcela zřejmé, že je přesně načasovaná kvůli mediálnímu nátlaku, abych byla z kandidátky Úsvitu odstraněna, diskreditována a Úsvit byl poškozen ve volbách,“ napsala Samková.

Podle ní je další osobou k likvidaci po několika předchozích. Samková jmenovala bývalého místopředsedu hnutí Jaroslava Nováka, který tento týden rezignoval na funkci kvůli „rodičovským povinnostem“. [celá zpráva]

Vyjádřila se také k obsahu samotné kauzy. Podle dokumentů, které má Radiožurnál k dispozici, Samková předstírala, že chce pro sebe koupit od České spořitelny pohledávku, která vznikla z nesplaceného úvěru. Peníze na její nákup však měla dostat od energetického holdingu, který už úvěr splácet nechtěl. Banka tak vlastně prodávala pohledávku dlužníkovi. Dokumenty pocházejí od spolupracovníka právničky, jehož jméno však rozhlas nezveřejnil. [celá zpráva]

„Zájmy konkurence”

Samková uvedla, že cena za pohledávku byla podle ČS přiměřená a ocenila přístup banky. Poodhalila také pozadí kauzy, podle ní za ní stojí rozhodnutí „jistého pražského soudu, které bezprecedenčním způsobem, popírajícím logiku věci, právo i ustálenou praxi, zasáhlo do majetkových struktur jiných subjektů“.

Více se ke kauze odmítla vyjádřit. „Důležité však je soustředit se nikoliv na obsah “kauzy“, ale na to, v jakém kontextu – 14 dnů před volbami do Evropského parlamentu – se objevuje. Je evidentní, že existují zájmy konkurenčních politických stran na diskreditaci hnutí Úsvit za situace, v níž volební průzkumy naznačují předpokládaný zisk 1 – 2 křesel v Evropském parlamentu,“ napsala Samková.

„Pokud by Radiožurnál pozdržel odvysílání reportáže až po volbách, mohl by být naopak nařčen, že nadržoval před volbami a že zamlčel důležité informace,” reagovala na prohlášení právničky mluvčí Českého rozhlasu Tereza Krásenská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám