Hlavní obsah

Salichov rozhodl o Čunkovi správně, říká dohledový žalobce

Právo, rav

Dohledová prověrka brněnského krajského státního zastupitelství potvrdila, že závěry jihlavského žalobce Arifa Salichova o zastavení trestního stíhání Jiřího Čunka byly v pořádku. Právu to v pátek sdělil šéf brněnského zastupitelství Petr Coufal, který na případ i na samotného Salichova dohlížel.

Článek

"Dohled jsem dodělal v pondělí, den po rozhodnutí Salichova o zastavení stíhání. Dospěl jsem k závěru, že to rozhodnutí bylo důvodné a zákonné a ztotožňuji se s ním," řekl Coufal Právu.

Ve čtvrtek už navíc podle svých slov poslal k rukám šéfa Inspekce ministra vnitra Zdeňka Pelce podnět na původní policejní vyšetřovatele kauzy.

"Souhlasím s názorem doktora Salichova, že spisový materiál obsahuje řadu procesních pochybení, která jsou tak závažná, že by u některých mohlo jít o kázeňské provinění, ale i případně o podezření ze spáchání trestného činu. Sám jsem tam shledal i další jiná pochybení, ale nebudu je vyjmenovávat," sdělil v pátek Coufal.

Budou Urbanovou stíhat?

Coufal také nevyloučil, že podá policii podnět na svědkyni Marcelu Urbanovou. Někdejší Čunkova sekretářka by se mohla zpovídat z křivého svědectví.

Coufal chce ale počkat, zda to po návratu z dovolené neučiní dozorový státní zástupce Salichov. Ten zatím této možnosti podle svých slov nehodlá využít, ačkoliv stíhání šéfa KDU-ČSL Čunka zastavil a o Urbanové řekl, že si informace o půlmiliónovém úplatku mohla ze msty vymyslet.

"Pokud to doktor Salichov neudělá, můžu to udělat i já. Rozuzlení nastane, až se pan Salichov vrátí," reagoval Coufal na dotaz Práva. Upozornil však, že zdaleka ne všichni nevěrohodní svědci jsou stíháni pro křivou výpověď.

"Dozorový žalobce dospěl k závěru, že svědkyně Urbanová je nevěrohodná. To však neznamená, že by ji musel nutně stíhat," podotkl k tomu Coufal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám