Hlavní obsah

S vedrem přijdou i nebezpečné hodnoty UV záření

Právo, Novinky, fia, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil na nebezpečně vysoké hodnoty škodlivého ultrafialového záření, které zasáhne území České republiky v nadcházejících horkých dnech. Podle meteorologovů bude UV-Index dosahovat středomořských hodnot, doporučují proto používat krémy s vysokým ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývky hlavy.

Článek

Vysoké hodnoty UV záření souvisejí se zeslabením ozónové vrstvy o 15 až 20 procent, které nastane o víkendu a na počátku příštího týdne. Hodnoty UV záření stoupnou o 18 až 25 procent.

"UV-Index bude dosahovat na území ČR hodnot cca 7,8 až 8,5, což jsou hodnoty obvyklé pro oblast Středomoří. Za normálního stavu ozónové vrstvy dosahují maximální hodnoty UV-Indexu v červenci na našem území 6,4," uvedl ČHMÚ. 

Podle předpovědi se začne ozónová vrstva vracet k normálu od příští středy.

UV-Index je mezinárodně stanovená veličina. Obecně platí, že čím větší je UV-Index, tím větší je dávka UV záření. UV záření může na lidské pokožce vyvolávat řadu chemických a biologických reakcí, které se v závislosti na celkové absorbované dávce UV záření projevují různým stupněm zánětu pokožky od zrudnutí, přes vznik puchýřů až k odumření tkáně.

Na slunci bude až 43 stupňů

Od soboty až do středy příštího týdne bude v ČR panovat velmi teplé počasí. V pondělí a v úterý mají maxima stoupnout až na 36 stupňů. Dokonce prožijeme i několik tropických nocí, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů.

"Vlnu veder způsobí proudění od jihu s velmi teplým vzduchem. Očekáváme po celé období jasno až polojasno a bouřky z horka," řekla Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. Upozornila, že jde o teploty ve stínu, a proto na sluníčku budou o pět až sedm stupňů vyšší, tedy ne 36, ale 41až 43 stupňů.

"Teploty během dne budou nejvyšší odpoledne mezi třetí a pátou hodinou a ve městech, kde rozpálí asfalt a kamenné kostky, mohou být ještě vyšší, protože teplo půjde i od nich," uvedla meteoroložka.

Ve středu během dne se už postupně od západu ochladí, protože bude přecházet studená fronta. Ta přinese letní teploty 22 až 26 stupňů.

Tabulka teplot (v °C)
sobota27-31
neděle30-34
pondělí32-36
úterý32-36
středa32-36, během dne ochlazení až o 10 °C
čtvrtek22-26
Zdroj: Meteopress

Tropické teploty přepíší i teplotní rekordy. Pro celé období jsou většinou z roku 1832 až 1928 a dosahují hodnoty 34,8 stupňů Celsia.

Lékaři: hlavně hodně pít

Hlavní hygienik republiky Michael Vít doporučuje ve vedrech hlavně hodně pít.

"Minimálně bychom měli vypít tři až čtyři litry tekutin, nejlépe obyčejné vody, minerálky nebo čaje. Jen tak zabráníme dehydrataci organismu," řekl Vít.

Také na slunce bychom neměli chodit mezi jedenáctou a patnáctou hodinou. "V tu dobu nejvíce pálí a můžeme se spálit. To zvyšuje riziko vzniku rakovinového kožního nádoru, melanomu," tvrdí profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka. "Kojenci a malé děti, stejně jako staří lidé, by neměli na slunce chodit vůbec."

Kardiaky a lidi s onemocněním cév varuje kardiolog  Petr Niederle z pražské Nemocnice Na Homolce. "Lepší je vůbec nevycházet z domu, ochlazovat se, a pokud se zdravotní stav zhorší, neváhat volat záchranku."

Zvěrolékaři doporučují majitelům psů a koček, aby je nenechávali na slunci, poněvadž je mohou stihnout podobné potíže jako lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám