Hlavní obsah

S oteplením přijde náledí a ledovka, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav ve čtvrtek upřesnil výstrahu před ledovkou, kterou vydal na Silvestra. Na celém území ČR se v noci na pátek bude tvořit náledí, na Moravě pak ledovka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výstraha před ledovkou platí pro Zlínský a Jihomoravský kraj od čtvrtečních 14. hodin do večera. Kvůli oblevě se pak ve zbytku republiky může od večerních hodin do rána tvořit náledí.

Podle meteorologů postupuje teplá fronta přes naše území k jihovýchodu. Za ní k nám začíná proudit teplejší vzduch od západu.

Na Moravě a ve Slezsku ještě dopoledne

„Na střední a jižní Moravě se ve čtvrtek odpoledne bude zpočátku při mrznoucích srážkách místy tvořit ledovka. Ve čtvrtek v podvečerních a večerních hodinách se při poklesu teploty pod bod mrazu začnou místy tvořit náledí a zmrazky, četnější pak na jihovýchodě Moravy,“ uvedli meteorologové.

Doplnili, že náledí bude přetrvávat většinou do ranních hodin, na severní Moravě a ve Slezsku místy až do dopoledne.

Rozdíl mezi náledím a ledovkou je ve způsobu, jak vznikají. Náledí se tvoří, když postupně zmrzne voda, většinou déšť či roztátý sníh, ležící již na povrchu země. Ledovka zase vzniká při mrznoucím dešti, když z teplejších vrstev vzduchu padá déšť na jakýkoli prochlazený povrch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám