Hlavní obsah

S hnutím ANO můžeme v budoucnu jen těžko spolupracovat, tvrdí Petříček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) může vládní sociální demokracie v budoucnu jen těžko spolupracovat se svým nynějším koaličním partnerem – hnutím ANO. Vadí mu, stejně jako i dalším členům sociální demokracie, sbližování ANO s pravicovými stranami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

Článek

„Jsem přesvědčen, že s hnutím ANO může sociální demokracie do budoucna jen těžko spolupracovat. ANO pokukuje po spolupráci s pravicovými subjekty a odklání se od programových priorit, na kterých stála naše spolupráce doposud. Musíme si to vyjasnit,“ sdělil v pondělí Petříček.

Hamáček varoval před vládou ANO a ODS. S Babišem je přitom ve vládě už osmým rokem

Domácí

Jedním z příkladů spolupráce ANO s pravicí bylo zrušení superhrubé mzdy, které prošlo Sněmovnou hlasy ANO, ODS a SPD, a to právě navzdory nesouhlasu sociálních demokratů.

„Protože ANO opouští prohlášení vlády, tak si nedokážu představit, že bychom spolupracovali s pravicovým ANO,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

ČSSD chce zabránit vládě pravice 

Strana hledá spojence, jednou z možností je spolupráce se zelenými. Ti ale do společného předvolebního boje půjdou jen tehdy, když bude jasně vyloučena jakákoli spolupráce s hnutím ANO.

Cílem sociálních demokratů je tak nyní zabránit vzniku povolební pravicové koalice. „Hledáme spojence, kteří nám pomohou bránit sociální stát. Chceme zabránit nástupu pravice,“ sdělila také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

ČSSD stále nemůže skousnout snížení daní. Tvrdí, že kvůli tomu České dráhy snižují mzdy

Ekonomika

K možné opětovné spolupráci s ANO se ale vyjádřila opatrněji. „Pro mě bude důležité, jak se postavíme k zadlužení a kdo to zaplatí. Je neúnosné, aby se navyšovala DPH. Je zde prostor pro rušení daňových výjimek,“ dodala.

I podle šéfa strany Jana Hamáčka (ČSSD) se ANO stále více posouvá na pravou část politické mapy. „Pokud Česká republika bude směřovat k vládě ANO a ODS, tak budu v našem potenciálním společném projektu navrhovat, abychom se veřejně zavázali, že taková vláda nevznikne za žádných okolností s naší podporou,“ sdělil v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám