Hlavní obsah

S Grand Prix v Brně je amen. Ze snahy o záchranu závodů se stala fraška

Právo, Miroslav Homola
Brno

Měla to být schůzka, na níž se dohodne smlouva o poskytnutí dotace ve výši 50 miliónů korun na podporu pořádání Velké ceny Brna. Právě schválení této částky mělo být podmínkou k tomu, aby společnost Dorna ještě stále uvažovala o konání nejen letošního MS, ale i budoucích závodů. Během několika desítek hodin se však situace změnila. Plán pomoci zkrachoval a za své vzaly nejen naděje pro letošní, ale zřejmě i budoucí závody.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová na zasedání, které nepřineslo kýžených 50 miliónů dotace, vystoupit nechtěla.

Článek

Z konkrétního materiálu hovořícího o konkrétní sumě se postupně stal požadavek primátora Brna Petra Vokřála (ANO), aby zastupitelé hlasovali o usnesení, které potvrdí, že Brno má zájem o pořádání závodů letos i v příštích letech. V usnesení však neměla být uvedena žádná konkrétní částka.

„V tomto bodě bychom už nehovořili o žádných padesáti miliónech, ale dali bychom najevo, že ve spolupráci s Jihomoravským krajem a státem prostřednictvím ministerstva školství máme o pořádání zájem na základě dokumentu, který vznikne ze spolupráce města, kraje, ministerstva a Automotodromu,“ obhajoval svůj návrh v několikahodinové diskusi primátor Vokřál.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Valachová a Hašek dali ruce pryč

Překvapivé změně předcházelo noční jednání Vokřála s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) a ministryní školství Kateřinou Valachovou (nestr. za ČSSD). Právě na této schůzce dali Valachová s Haškem od návrhu podpory, který vytvořilo město, ruce pryč. Zdůvodnili to tím, že by se s největší pravděpodobností mohlo jednat o napadnutelnou nezákonnou podporu soukromého subjektu.

Všichni tři se sice shodli v proklamacích, že o konání seriálu světových závodů v Brně stojí, ovšem ráno již Vokřál předstupoval před zastupitelstvo s návrhem, aby se přece jen odsouhlasilo usnesení nikoliv o podpoře ve výši 50 miliónů korun, ale o tom, že Brno o závody stále usiluje a udělá vše pro to, aby se ve městě udržely a jely se letos i v následujících letech.

To vše po dopracování právně nenapadnutelné smlouvy, se zapojením jak Jihomoravského kraje, tak státu prostřednictvím ministerstva školství a za pomoci už dříve navržených dotací. (JMK 20 miliónů, MŠMT 30 miliónů a město Brno 10 miliónů). To však byl stav, který Automotodrom akceptovat nechtěl.

Zastaven předprodej vstupenek

Na stránkách Automotodromu se krátce po 15. hod. objevily informace, že se s okamžitou platností zastavuje předprodej vstupenek na závody v Brně kvůli nedostatečnému financování závodů. Jaký má na to pohled ředitelka AMD Ivana Ulmanová, která v sále seděla, se zastupitelé ani přes přímé výzvy nedozvěděli. Vystoupit nechtěla.

„Za tímto rozhodnutím je skutečnost, že zastupitelé nehlasovali o mimořádné dotaci padesáti miliónů, kterou jim radní doporučovali schválit na záchranu letošních závodů. Došli jsme na konec cesty. Termín stanovený Dornou byl ke dnešku a zastupitelstvo přijalo pouze deklarativní návrh. Musíme se připravit na variantu, že finance nebudou. Neměli jsme jinou možnost než prodej vstupenek zastavit,“ uvedl mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám