Hlavní obsah

S ANO do vládní koalice nevstoupíme, stojí si za svým ODS

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO ve středu odpoledne jednalo ve Sněmovně s představiteli ODS o vládní spolupráci. Strany by spolu ve Sněmovně měly většinu 103 hlasů, občanští demokraté však dlouhodobě koalici s ANO odmítají a jejich stanovisko trvá i nadále. Hnutí ANO jednalo také s lidovci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Jednání bylo věcné a normální. Konstatovali jsme, že trvají důvody, proč nevstoupíme do vlády s hnutím ANO,” řekl po hodinové schůzce Fiala.

„Necítíme mandát od našich voličů, abychom něco takového udělali. Jednoznačně jsme také řekli, že nepodpoříme menšinovou jednobarevnou vládu hnutí ANO,” uvedl šéf ODS. Dodal, že s hnutím ANO nevidí programové průsečíky – například investice do infrastruktury či omezení byrokracie.

Ještě před jednáním představitelé strany podotkli, že hnutí ANO není ve svých názorech konzistentní a neumí dělat politické kompromisy.

„To, že náš návrh na navýšení výdajů na obranu na 2 procenta HDP nepodpořili poslanci KSČM, kteří mají v programu odchod z NATO, překvapením není. Tím je spíše to, že proti našemu návrh hlasovali i poslanci ANO, jejichž vláda má tento závazek ve svém programovém prohlášení,” uvedl jako příklad Fiala.

Představitelé ANO se poté sešli také s KDU-ČSL. Lidovci vstup do vlády razantně neodmítají, trvají však na několika podmínkách. Jednou z nich je, že by v kabinetu nesměl sedět Andrej Babiš kvůli trestnímu stíhání v rámci kauzy Čapí hnízdo.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek však Novinkám řekl, že takový scénář není ve hře. Podle členů hnutí by měl být premiérem právě Babiš. [celá zpráva]

„Rozešli jsme se s tím, že bude důležité, jak dopadne prezidentská volba a sjezd ČSSD. Zopakoval jsem svoji nabídku, že jsem ochoten jednat o tom, že by další koaliční strany neměly předsedu ve vládě. Ale ANO zopakovalo, že je podpora toho, aby jejich předseda byl i předsedou vlády,” uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám