Hlavní obsah

Rychlost větru dosáhla 219 km/h, domy neměly šanci

Novinky, js, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné tornádo, které ve čtvrtek večer řádilo v Lužicích, Moravské Nové Vsi a Hruškách na Hodonínsku a Břeclavsku, s sebou neslo vítr, jehož rychlost dosáhla až 219 kilometrů za hodinu. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že další tornádo už Česku v nejbližší době nehrozí.

Přechod srážek na Hodonínsku v době, kdy udeřilo tornádoVideo: Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

 
Článek

„Tornádo s sebou neslo silný vítr, jehož rychlost byla 219 km/h. Proto smetlo domy, auta či stromy,” uvedla Honsová, proč bylo čtvrteční tornádo tak ničivé.

Není vyloučeno, že na některých místech byly nárazy větru ještě silnější. Způsobené škody totiž odpovídají následkům tornáda intenzity F3 na pětistupňové Fujitově stupnici klasifikace tornád. Tento stupeň znamená vážné škody při rychlosti větru mezi 254 až 332 km/h.

ON-LINE: Po tornádu na jižní Moravě je už nejméně pět mrtvých

Domácí

Vysvětlila také, jak k ničivému meteorologickému úkazu došlo. „Tornádo vzniklo kvůli srážce teplé a studené fronty, která se nyní odsunula na východ mimo naše území,” uvedla meteoroložka.

Foto: Aktu.cz

Následky bouře v Lužicích, Hruškách a Moravské Nové Vsi

Potvrdila však, že i když bouřky a silný vítr na českém území zůstanou i v pátek, vznik dalšího podobného tornáda už prý Česku nehrozí.

Jako kdyby Českem prošla válka, píší v zahraničí

Svět

„Je velice nízká pravděpodobnost, že by se tornádo v nejbližší době v Česku znovu objevilo,” dodala Honsová.

Dráha tornáda byla velice zvláštní, v přímce například smetla řadu domů v Lužicích, kdežto ty naproti ulice byly nedotčeny.

Foto: Aktu.cz

„Šlo o konvektivní bouře, tentokrát se vznikem tornáda, které často kopírují a postupují čarou instability. Ta vzniká v důsledku přízemní konvergence proudění,” vysvětlila zvláštní situaci Honsová.

Co je tornádo
Rotující větrný vír vyskytující se pod bouřkovými mraky, který se alespoň jednou dotkne zemského povrchu, kde působí materiální škody. Tornádo má tvar trychtýře či chobotu a může dosahovat rychlosti až kolem 500 kilometrů v hodině. Většina tornád má šířku do 100 metrů a urazí nejvýše několik kilometrů. Tornáda vznikají nejčastěji z tzv. supercel, případně z bouří tvořených více bouřkovými buňkami. Nejčastěji se tornáda objevují v Severní Americe.

Nejde předpovědět

Připomněla také, že tornáda v našich zeměpisných šířkách se velmi obtížně předpovídají. Vyskytují se zřídka, protože jsou málokdy splněny podmínky pro jejich vznik. „Tedy výrazný střih větru a střet dvou rozdílných vzduchových hmot,” uvedla.

„Jejich předpověď by mohla vyznít jako poplašná zpráva,” upozornila meteoroložka.

Hučelo to jako vlak. A pak začalo peklo

Domácí

Podle ní je možné upozornit jen na výskyt a vznik velmi silných bouřek a supercel podle výstupů modelů CAPE, které například ve čtvrtek na jižní Moravě dosahovaly hodnot až 2000 J/kg.

„Právě v supercelární bouři se mohou v 10 až 20 procentech případů vyskytnout vhodné podmínky pro vznik tornád - tedy bouřek tvořených silným vzestupným proudem, který rotuje kolem své osy jako tzv. mezocyklóna. V supercelární bouři vzniká tornádo u vrcholku klínu, který se vytváří díky teplému vtékajícímu vzduchu do bouře u spodní oblačnosti,” vysvětlila Honsová.

Foto: Novinky.cz s Adobe Stock

Vznik tornáda

Kde lze přispět lidem postiženým řáděním tornáda na jihu Moravy

Domácí

Naposledy zasáhlo tornádo území Česka před třemi lety, šlo však pouze o mírné tornádo, které bylo na Fujitově stupnici na čísle jedna.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Poškozené domy po zásahu tornáda na Hodonínsku.

„Tak silné tornádo, které je na Fujitově stupnici na čísle 3, tu bylo naposledy v roce 2004 v Litovli, ale škody zdaleka nebyly tak hrozivé jako nyní,” doplnila meteoroložka.

Dálnice D2 nefunguje, tornádo zastavilo dopravu

Krimi
organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Výběr článků

Načítám