Hlavní obsah

Rychlejší vozíky pro invalidy budou bez registrace, schválila Sněmovna

Právo, jn

Pokud konstrukční rychlost elektrických invalidních vozíků přesahuje šest kilometrů v hodině, musí si je jejich provozovatelé nechat zaregistrovat jako zvláštní vozidla. Sněmovna však ve středu schválila návrh, aby registraci nemusely podléhat vozíky až do rychlosti 15 km/h. Nyní předloha poputuje do Senátu.

Foto: Ramík Drahoslav, ČTK

Invalida jedoucí po chodníku na elektrickém invalidním vozíku.

Článek

„Dosud platná úprava je absurdní. Invalidní vozíky se nyní mohou v ulicích pohybovat maximálně rychlostí rychlé lidské chůze. Invalidní osoby na ně odkázané by ale měly mít právo v případě potřeby zrychlit, například při přejíždění vozovky,“ uvedl poslanec Ondřej Veselý (ČSSD), autor novely.

Jak Veselý upozornil, vozíčkářům hrozí pokuty. Na vozíky s vyšší konstrukční rychlostí jim navíc pojišťovny přestaly poskytovat příspěvky.

Poslanci podpořili i pozměňovací návrh doporučený vládou, aby motorizované invalidní vozíky nepodléhající registraci mohly mít délku až 1,40 metru, tedy o čtyřicet centimetrů delší než nyní, a hmotnost až 450 kilogramů.

Vozíčkář porazil rakovinu, dokonce závodně vesluje

Domácí

Sněmovna také ve středu zahájila projednávání poslaneckého návrhu novely silničního zákona, jehož cílem je zakázat nákladním autům v pracovních dnech na dálnicích jízdu v levém pruhu, a tedy fakticky předjíždět. Rozpravu o tomto bodu však poslanci posléze přerušili.

Reklama

Výběr článků

Načítám