Hlavní obsah

Rychlé kolty

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestává se příliš často, aby poslanci odstřelili návrh zákona, který už jednou schválili, jen proto, že jej Senát vrátil s pozměňovacími návrhy. Při včerejším třetím čtení novely zákona o rodině, známé pod názvem zrychlení adopcí, to však šlo jako po másle.

Foto: Petr Pavelka

stromky u popelnic

Článek

Mělo vlastně jít jen o dvě změny zákona. Tou první byla možnost, aby matka vyslovila souhlas s adopcí hned po porodu - což by sice bylo v rozporu s mezinárodní úmluvou o právech žen v šestinedělí, ale navrhovatelé to obešli tím, že souhlas nabývá platnosti až po šesti týdnech. Druhá navrhovaná změna se týkala soudů. Ty měly pro rozhodnutí o takzvaném kvalifikovaném nezájmu rodičů dostat tříměsíční (ve výjimečných případech šestiměsíční) lhůtu, aby dítě určené k adopci zbytečně netrčelo v ústavu jen proto, že české soudy jsou jako boží mlýny.

Sněmovna včera měla možnost přijmout buď svůj vlastní původní návrh, anebo senátní verzi, která kvůli zmíněné mezinárodní dohodě vypustila možnost souhlasu hned po porodu, popřípadě návrh neschválit. Ještě těsně před hlasováním se poslanec Holáň bezmála doprošoval, aby prošla alespoň okleštěná senátní verze. Marně. Zákon odstřelila společná salva poslanců KSČM a ČSSD - a poslanec Kalousek přednesl ironický procedurální návrh děti patří do ústavů.

Proč hlasovali proti komunisté, to je vcelku jasné. Návrh pocházel od lidovců a oni přece jdou vládní koalici slepě po krku. Proč hlasovali proti poslanci sociální demokracie, to už je obtížnější otázka. Proslýchá se, že prý vláda chystá vlastní návrh. Ale i kdyby tu nějaká vláda byla a její záměr prošel, znamená to bezmála rok zpoždění pro bezdětné rodiny toužící po adoptovaném dítěti a především pro děti držené v ústavech. To není právě inteligentní důvod smést ze stolu jednu z nejlepších lidoveckých poslaneckých iniciativ, která si už navíc získala přízeň veřejnosti.

Sociální demokracie má však pro strach uděláno a na nějakém tom voliči jí nesejde, jak ostatně o den dříve ve Sněmovně dokázal bezmálapremiér Gross, když hájil návrh zvláštního režimu na československém pomezí. Tam jde o ten problém, že by dosavadní zelená hranice, otevřená jen pro Čechy a Slováky, vlastně znamenala diskriminaci pro občany ostatních zemí EU. To má dvě řešení: buď otrávit život místním, anebo umožnit volný průchod také všem těm Irům a Španělům, kteří sem pravidelně chodí na houby. Může však ministra vnitra napadnout to druhé?!

PRÁVO 1. července

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám