Hlavní obsah

Rychetský už Zemana na Ústavní soud ani nezve. Nehodlám to vysvětlovat, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman po svém opětovném zvolení do čela země nedostal tradiční pozvánku k návštěvě Ústavního soudu (ÚS). Podle předsedy ÚS Pavla Rychetského jde o jeho osobní rozhodnutí, které nehodlá dále komentovat. Bez komentáře ponechal rozhodnutí Rychetského i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Prezident Miloš Zeman a předseda ÚS Pavel Rychetský (vlevo) při návštěvě ÚS po Zemanově prvním zvolení do čela státu

Článek

O poměrně překvapivém rozhodnutí šéfa Ústavního soudu informoval server iRozhlas.

Rychetský Zemanovi ke zvolení písemně pogratuloval, ale na rozdíl od dřívějších zvyklostí jej k návštěvě soudu nepozval. Proč si pozvání rozmyslel, nechtěl rozvádět s tím, že jde o osobní korespondenci.

Rychetský přitom ještě před volbou v rozhovoru pro iRozhlas uvedl, že nově zvolený prezident od něj dostane pozvání na Ústavní soud.

„Kdykoli je zvolen nový prezident republiky, vždy ode mě dostane pozvání na Ústavní soud, které využije, protože to je poprvé a naposledy, kdy sem přijíždí jako vážený host. Jinak sem pak už přijíždí jako strana, kterou soudíme, ať už žalující, nebo žalovaná,” glosoval.

Ve stejné rozhovoru se Rychetský, který byl v Zemanově kabinetu ministrem spravedlnosti, velmi nelichotivě vyjádřil o lidech, kterými se Zeman na Pražském hradě obklopil. Slova o „kohortě panošů” mohou leckomu z prezidentova okolí znít v uších. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám