Hlavní obsah

Rybáři řeší další hromadný úhyn ryb v Dyji

V Dyji u Bulhar na Břeclavsku hromadně uhynuly ryby. Podle odhadů rybářů se bude opět jednat o tuny ryb, které zemřely patrně kvůli nedostatku kyslíku ve vodě. Po týdnu jde přitom už o druhý případ na této řece.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ryby hromadně uhynuly v Dyji již minulý týden.

Článek

Rybáři budou uhynulé ryby společně s dobrovolnými hasiči v pondělí vytahovat z řeky.

Zhruba 20 tun už vylovili po úhynu v minulém týdnu. Nyní podle předsedy Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Rakvice Zdeňka Blably uhynuly další tuny ryb v neděli nad ránem.

Podle něj je zřejmá souvislost s tím, že Povodí Moravy nechalo i po úhynu v minulém týdnu puštěnou vodní elektrárnu na Novomlýnských nádržích a kvůli tomu se do vody nedostal dostatek kyslíku. Deficit kyslíku podle něj nastává v noci, kdy elektrárna ještě jela. Povodí ji zastavilo až v neděli.

V noci kyslík spotřebovávají silně rozmnožené sinice. Ty mají nyní ideální podmínky k růstu, protože v minulém týdnu bylo horko a zároveň je na Dyji kvůli suchu minimální průtok.

Uhynulých ryb na Břeclavsku jsou desítky tun, rybáři mluví o katastrofě

Domácí

„A když jde voda přes elektrárnu, nespojí se se vzdušným kyslíkem, který by ji okysličil. Naštěstí se nám ji podařilo ve spolupráci s orgány pro životní prostředí zastavit,“ řekl Blabla.

Podle místostarosty Bulhar Bedřicha Poly pustilo povodí vodu přes česla v neděli ráno, což se projevilo příznivě dále na toku s odstupem hodin. Hasiči se také snaží vodu pod nádržemi provzdušňovat čerpadly a turbínami. Problém byl v řece od hráze dolní nádrže až po Břeclav.

V Dyji žijí jak býložravé ryby jako kapři, amuři, cejni či tolstolobici, tak draví candáti či sumci. „Jsme domluveni s hasiči, že dovezou kafilerní kontejner. Ryby ale začneme likvidovat až odpoledne. Naši lidé jsou v práci. A uvidíme, jak bude rozsah škod velký. Ze začátku jsou uhynulé ryby u dna a až se nafouknou, tak vyplavou,“ řekl Blabla.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Břeclavsku uhynuly tuny ryb

Velké množství ryb uhynulo na Břeclavsku u jezu v Bulharech, z Dyje je ve středu navečer začali lovit hasiči a rybáři. Na místě jsou tři jednotky hasičů, řekl...

Výběr článků

Načítám