Hlavní obsah

Uhynulých ryb na Břeclavsku jsou desítky tun, rybáři mluví o katastrofě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Desítky tun ryb uhynuly v řece Dyji na Břeclavsku. Vodohospodáři a rybáři hovoří doslova o katastrofě. Jen úklid mrtvých kaprů, candátů, sumců, amurů, tolstolobiků a cejnů a jejich odvoz k likvidaci do brněnské kafilerie potrvá zhruba týden. Škoda se teprve vyčísluje.

Foto: Městský úřad Břeclav

Rybáři a hasiči vytahují v Břeclavi z řeky Dyje uhynulé ryby.

Článek

Ryby se v podstatě kvůli nedostatku kyslíku vlivem tropických veder ve vodě doslova udusily. Teplo totiž nahrává růstu sinic, které v noci spotřebovávají kyslík. Ten ale potřebují i ryby.

Sinice je připravily o kyslík

„Sinice mají příznivé podmínky pro množení z více důvodů. V první řadě je to horké počasí a dále nízké průtoky v řece, v níž mají dost živin,“ uvedl mluvčí státního podniku povodí Moravy Petr Chmelař.

Vysvětlil, že hlavní živinou pro sinice, celkově znečisťující vodu, je fosfor. Do řek se dostává nedostatečným čištěním odpadové vody z domácností.

V Bečvě kvůli chemikálii uhynuly tuny ryb. Nevstupujte do vody, varují města

Krimi

První úhyn zaznamenali hasiči v Bulharech a také v Břeclavi, kde jen ve středu večer vytáhli z vody přes 250 kilogramů uhynulých ryb. Celkové množství ryb, které bude nutné zlikvidovat, si nikdo netroufá odhadnout.

„Jde o to, že část z nich zůstává ještě na dně. Jinými slovy nelze řeku vyčistit najednou. Bude nutné ji čistit průběžně, a to několik dní,“ řekla Právu mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová. Záchranné práce koordinuje krizový štáb.

Koryta řek jsou poloprázdná

Na úklidu řeky již pracují rybáři, jimž pomohou dobrovolní hasiči. Mimořádně teplá léta jsou spojena i s úhyny ryb ve vodních tocích. Ty zejména o prázdninách sužuje kvůli dlouhodobému suchu nedostatek vody. Koryta řek jsou na mnoha místech poloprázdná. I přes občasný prudký déšť se situace nelepší, protože se voda rychle vsakuje do vyprahlé půdy.

Teprve v nadcházejících dnech se ukáže, jak rozsáhlý úhyn je. Poslední velký úhyn zaznamenali v regionu rybáři v roce 2018 na největším moravském rybníku Nesyt na Břeclavsku. Vlivem sucha a poklesu vody tam rybáři vylovili sto tun mrtvých ryb. Uhynula většina z bezmála 150 000 ryb nasazených v Nesytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám