Hlavní obsah

Ryan v Praze: Zbraně, kalamář, pivo a pozvánka do Kongresu

Právo, ada, nig

Americká vlajka na budově Sněmovny, v tiskovém středisku a na klopách některých poslanců zakomponovaná spolu s českou vlajkou do číslovky 100, symbolizující sté výročí vzniku Československa. Tak přivítalo sídlo české Sněmovny Paula Ryana. Šéf Sněmovny reprezentantů na oplátku pozval předsedu Sněmovny Radka Vondráčka do Kongresu USA.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan si prohlédl ve Sněmovně 27. března 2018 v Praze expozici věnovanou 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Článek

Při svém projevu před poslanci Ryan v nadsázce Vondráčkovi kondoloval, protože, jak řekl, „být předsedou Sněmovny je opravdu těžká práce“.

Ve sněmovních kuloárech si Ryan prohlédl vitríny s fotografiemi T. G. Masaryka z jeho pobytu v USA za 1. světové války. Zaujalo ho, že Masaryk podepsal v roce 1918 deklaraci Středoevropské unie u stejného stolu a kalamáře, které posloužily při podpisu americké Deklarace nezávislosti v roce 1776.

Ryana symbolicky vítali také čtyři vojáci v historických uniformách legionářů z Ruska, kteří strážili slavnostní vchod do Sněmovny a dveře ke kanceláři předsedy Sněmovny a pak i do jednacího sálu. Ovšem – beze zbraně.

Ani návštěva vysokého činitele USA totiž neprolomila zákaz vstupu příslušníků ozbrojených složek se zbraní do budovy. Tuto výsadu má pouze česká ochranná služba, která proto převzala povinnost ochránit hosta. A i členové jeho osobní ochranky byli upozorněni na to, že mají přijít neozbrojeni.

V sále byli jen tři komunisté

Ačkoli se spekulovalo o tom, že Sněmovna zažije manévry, mimořádná opatření se nekonala. Kuloáry zůstaly přístupné všem, kdo v nich mohou být při jednání poslanců. A nezměnil se ani obraz samotné Sněmovny, kde jsou jen ve výjimečných případech obsazena všechna sedadla.

Foto: Petr Horník, Právo

Paul Ryan a Radek Vondráček při podpisu deklarace mezi ČR a USA.

I tentokrát zůstala některá prázdná. Zprava, kde sedí pravice, doleva, tedy k levici, řady přítomných postupně řídly. Z komunistů přišli jen tři poslanci. „Není v tom politika, alespoň nikdo na klubu nevystoupil s tím, že by měl s přijetím amerického politika problém. Pokud ho někdo vnitřně měl, mlčel,“ řekla Právu komunistická poslankyně Miloslava Vostrá. Podle ní šlo o mimořádné jednání, které zasáhlo do výborového týdne, a většina členů klubu měla již domluvený jiný program.

Pospíšil: ČR není jen Zeman

Ryanovu návštěvu ve Sněmovně oceňovali především pravicoví poslanci. Shodli se, že jeho přítomnost je významnou událostí. Podle předsedy ODS Petra Fialy je spojenectví s USA základním kamenem zahraniční a bezpečnostní politiky ČR. „Očekávám od premiéra v demisi, že bude dbát, aby zůstalo nejvyšší prioritou naší zahraniční politiky a našich národních zájmů. A že před těmito zájmy nedá přednost nějakým osobním vnitropolitickým ambicím,“ prohlásil Fiala.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil využil příležitosti, aby si rýpl do prezidenta Miloše Zemana, který se s Ryanem, jenž je v ČR na soukromé návštěvě, nesešel.

„Dáváme najevo, že renomé ČR netvoří jen prezident Zeman, který celý svůj předchozí mandát dělal vše, aby se s ním už nechtěli scházet ani zástupci našich nejbližších spojenců,“ uvedl Pospíšil.

Po hodině a půl Ryan Sněmovnu opustil. Ještě předtím ocenil plzeňské pivo, kterým ho pohostili. A také pochválil i oběd, při kterém nechyběl typický štrúdl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám