Hlavní obsah

Rusnok se dohodl s Haškem na společném jednání vlády s hejtmany

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Jiří Rusnok v pondělí pozdě odpoledne jednal s šéfem Asociace krajů ČR a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Dohodli se, že se v pátek uskuteční společné jednání vlády a hejtmanů. Hašek po schůzce zopakoval, že by soc. dem. měla, pokud se nerozpustí Sněmovna, zvážit podporu právě Rusnokovu kabinetu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a druhý muž soc. dem. Michal Hašek

Článek

„Pan premiér chce neprodleně zahájit komunikaci s hejtmany,“ řekl Hašek po jednání Novinkám. „Vycházíme z toho, že zemi spravujeme společně,“ doplnil s tím, že se v pátek uskuteční jednání členů Rusnokovy vlády s členy Rady Asociace krajů ČR sdružující hejtmany.

Na schůzce by se podle Haška mělo hovořit o řešení následků povodní, čerpání z evropských fondů a také státním rozpočtu na příští rok, kdy je pro regiony klíčové například financování sociálních služeb. „Připravuje se návrh státního rozpočtu na příští rok, který se týká i krajů. Nemůžeme ztratit několik málo drahocenných týdnů a je třeba se o rozpočtu bavit už nyní,“ vysvětlil Hašek. „Myslím, že takové setkání bude užitečné pro obě strany,“ dodal.

Během schůzky přišla řeč i na postoj ČSSD k dalšímu osudu Rusnokovy vlády. Podle Haška se vše odvíjí od výsledku hlasování o rozpuštění Sněmovny, které se uskuteční ve středu. Pokud nebude úspěšné, Hašek, který je prvním místopředsedou ČSSD, soudí, že by jeho strana měla zvážit i vyslovení důvěry Rusnokovu kabinetu. „Jednou z možností je hlasování o důvěře vládě,“ uvedl s tím, že soc. dem. nevypíše kabinetu žádný bianco šek.

Problémem je Fischer

ČSSD bude zajímat obsah programového prohlášení nebo osvětlení financování kampaně prezidentského kandidáta a současného ministra financí Jana Fischera. „Musíme si být jisti, že skandál s financováním bude vysvětlen a vyřešen ještě před hlasováním o důvěře,“ podotkl Hašek. Hlasování by se mělo uskutečnit 8. srpna.

Nadále podle Haška platí, že hlavním požadavkem ČSSD jsou předčasné volby, a to i v případě, že dostane Rusnokova vláda důvěru. Stejně hovoří i lídr komunistů Vojtěch Filip, který zmínil jako realistický říjnový termín voleb. Pokud Rusnok a jeho sestava důvěru Sněmovny nezíská, podle Haška by se druhého pokusu o sestavení kabinetu měl zhostit lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka, který si o to už ostatně řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám