Hlavní obsah

Rusko musí nést následky za rozpoutání války proti Ukrajině, shodli se senátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rusko musí nést následky za rozpoutání války proti Ukrajině včetně platby reparací, shodli se ve středu senátoři. A současně konstatovali, že vraždění civilistů v ukrajinských městech nese všechny znaky válečného zločinu podle mezinárodního práva a že únosy obyvatel Ukrajiny do Ruska jsou neospravedlnitelné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schůze Senátu. Ilustrační foto.

Článek

„Vraždění civilistů v Buči nese znaky válečného zločinu podle mezinárodního práva,“ stojí mimo jiné v přijatém usnesení. Téměř totožné přijala Sněmovna jednomyslně v úterý.

Kdo je řezník z Buče?

Evropa

Senátoři, stejně jako poslanci vyzvali k prosazování dalších protiruských sankcí, k zamezení aktivit ruských tajných služeb v Česku a v EU nebo k prošetření původu peněz, za něž ruští občané nakoupili v Česku nemovitosti a další aktiva.

Vyzvali rovněž vládu k opatřením, která povedou k surovinové nezávislosti Česka a celé Evropské unie na Rusku.

Vláda by podle Senátu měla také nadále podporovat Ukrajinu dodávkami vojenského materiálu, humanitárně a diplomaticky.

Senátoři navíc vybídli kabinet k diplomatické aktivitě, jejímž cílem bude dopravit humanitární pomoc civilistům v obklíčených ukrajinských městech. Ruští představitelé, kteří jsou odpovědní za válečné zločiny, musí být podle Senátu postaveni před soud a potrestáni.

FOTO: Situace v Borodjance je stejně tragická jako v Buči

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám