Hlavní obsah

Ručitelka Grossové čelí stíhání pro podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Stanislav Gross v neděli potvrdil, že za úvěr pro jeho manželku Šárku ručí rodinná přítelkyně a obchodní partnerka Libuše Barková. Barková, která spolu s premiérovou manželkou chystá výstavbu luxusních bytů na pražském Proseku, je v současnosti stíhaná kvůli podezření z několikamilionového pojistného podvodu.

Foto: archiv Supraphon

Karel Kryl (1944 - 1994)

Článek

Šárka Grossová za nákup domu na Proseku zaplatila téměř šest miliónů korun, které podle vyjádření premiéra Grosse získala z běžného bankovního úvěru. Premiér zatím nepotvrdil, zda jeho žena potvrzení o této půjčce zveřejní. "Teoreticky by mohla, ale přece existuje v této zemi něco jako obchodní tajemství, a pokud jste s někým partnerem, tak ten třeba nemá zájem některé věci zveřejňovat," řekl v neděli v České televizi Stanislav Gross.

Podle jeho slov nebyla při nákupu domu placena ani koruna v hotovosti. Jméno ručitele premiér uvedl až na opakovaný dotaz, předtím se stejně jako ve Sněmovně odvolával na obchodní tajemství.

K faktu, že Barková je trestně stíhána pro pojistné podvody, premiér poznamenal: "V době, kdy ten úvěr byl poskytován a kdy paní Barková pomáhala manželce s ručením, trestně stíhána nebyla."

Libuše Barková po záplavách v roce 2002 vyinkasovala několika miliónovou pojistku od pojišťovny Kooperativa. Podle policie však nebyl její majetek v jižních Čechách zasažen povodní a nárok na pojistné tedy neměla. Pokud jí bude prokázán trestný čin podvodu, hrozí jí až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Poslanci ODS interpelovali Grosse kvůli bytu

Poslanci opoziční ODS se při čtvrtečním zasedání Sněmovny dotazovali premiéra Stanislava Grosse na okolnosti nákupu jeho bytu na pražském Barrandově. Jako...

Gross: aféra kolem mého bytu je řízena

Premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross se domnívá, že kauza kolem nákupu jeho bytu v Praze - Barrandově může souviset s mocenskými ekonomickými...

Výběr článků

Načítám