Hlavní obsah

Roztržka u KSČM: Filip a Ransdorf na sebe štěkají kvůli výsledku voleb

Právo, Karolina Brožová
Praha

Zisk tří mandátů v Evropském parlamentu by KSČM neměla považovat za úspěch, zlobí se Miloslav Ransdorf, který obhájil svůj post v Bruselu díky preferenčním hlasům a ze čtyřky přeskákal až na druhé místo kandidátky. Popudil tím šéfa Vojtěcha Filipa. Podle něj by měl staronový europoslanec začít s kritikou u sebe.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Zatímco většina komunistů výsledky přivítala s radostí, Ransdorf tvrdil, že strana měla obhájit v Bruselu čtyři křesla. „Teď bude důležité, aby se z toho vyvodil závěr do budoucna. Protože asi 160 tisíc hlasů a necelých 11 procent je možné vydávat za úspěch jenom s velkou dávkou fantazie,“ rýpl si Ransdorf.

To Filipa namíchlo. „Já myslím, že Miloslav Ransdorf by sám měl zpytovat svědomí vzhledem k tomu, jak výrazně poklesly jeho preference od roku 2009,“ řekl Právu Filip a připomněl, že před pěti lety získal Ransdorf přes 61 tisíc kroužků, letos už jen přes 14 tisíc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z výsledků voleb vyvodí závěry

„Z výsledků budeme vyvozovat závěry. Nejen ve vedení strany, ale i vzhledem k jednotlivým kandidátům,“ dodal Filip.

Ani eurolídryni Kateřině Konečné se kritika od kolegy nelíbí. „Pan Ransdorf se na kampani podílel, měl možnost ji sledovat, měl možnost se do ní zapojit. Já se domnívám, že tři měsíce jsme pracovali na 150 procent,“ řekla Právu.

„To, že výsledek není takový, jaký bychom si přáli, je fakt. Ale nepovažuji to za neúspěch. Když se počet českých poslanců v Bruselu snížil ze 22 na 21, tak jsme potvrdili to, co jsme měli v minulém období,“ uvedla pro Právo Konečná.

Ransdorf díky kroužkům přeskákal Kohlíčka

Do Bruselu voliči KSČM poslali ještě Jiřího Maštálku. Trojku Jaromíra Kohlíčka přeskákal počtem 14 384 hlasů právě Ransdorf. Konečná získala od voličů 28 154 kroužků.

„Já považuji svůj zisk preferenčních hlasů za velké potvrzení mandátu být lídrem. Pan Ransdorf si celou kampaň říkal o preferenční hlasy, troufnu si říci, že si o ně říkal jako jeden z mála kandidátů. On asi oslovil ty, kteří chtěli kroužkovat,“ řekla Právu Konečná.

Podle jejího názoru budou komunisté v Bruselu postupovat jednotně. „Pevně věřím, že i přes různé výkřiky se nám podaří sestavit tým. Budeme muset pracovat i za toho čtvrtého. Snad osobní útoky necháme stranou a půjde nám o společný program,“ uzavřela pro Právo Konečná.

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem voleb do Evropského parlamentu
Ano
37,4 %
Ne
62,6 %
Celkem hlasovalo 4286 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám