Hlavní obsah

Rozpuštění demonstrace proti opatřením bylo podle soudu nezákonné

Rozpuštění jarní demonstrace v Brně proti protikoronavirovým opatřením bylo podle Krajského soudu v Brně nezákonné. Soud rozsudek zveřejnil na úřední desce bez dalšího odůvodnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Protestovat proti nošení roušek je v demokratickém státě možné a pokus protest umlčet ze strany ÚMČ Brno-střed vedeného ODS a Policie ČR byl protiprávní pokus vycházející z totalitních praktik minulosti," reagoval účastník demonstrace Zdeněk Koudelka, který podnět k soudu podal.

Aktivista se v Brně přilepil vteřinovým lepidlem k silnici

Krimi

Demonstraci na 14. března svolalo sdružení Manifest.cz. Jihomoravští policisté před začátkem demonstrace zahradili všechny přístupové cesty na Zelný trh a všem příchozím kontrolovali doklady. Na náměstí postávala asi stovka lidí, velká část z nich neměla na obličeji roušku ani respirátor. Tehdy to opatření vyžadovalo.

Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika po výzvě, aby účastníci dodržovali platná nařízení, akci rozpustil po 20 minutách.

Odpůrci vakcinace dětí proti koronaviru demonstrovali v Praze

Domácí

Koudelka proti rozpuštění demonstrace následně u krajského soudu zažaloval úřad Brno-střed. Soud ve výroku z 20. července konstatoval, že rozpuštění shromáždění bylo nezákonné a že žalovaný je povinen zaplatit žalobci náhradu nákladů řízení ve výši 2000 korun.

Proti rozhodnutí soudu lze podat kasační stížnost, zabýval by se jí Nejvyšší správní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám