Hlavní obsah

Rozbořil: Stačí mi jen důvěra ČSSD a KSČM

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Klíčové pro další setrvání obviněného olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) ve funkci bude postoj KSČM, který je koaličním partnerem soc. dem v krajské koalici. Nepřímo to připustil v pondělí, když uvedl, že o důvěru požádá jen dva kluby: ČSSD a KSČM. Mimořádné jednání zastupitelstva nesvolá. Rozbořil se také chystá zveřejnit některé informace o svém případu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Článek

Se zástupci komunistů bude hejtman jednat příští pondělí. „Ostatní kluby, kdyby hlasovaly na zastupitelstvu o mé důvěře, tak jsou v celkem prekérní situaci, protože si musíme uvědomit, že pro tuto koalici a pro mě od počátku nehlasovaly, takže jsme se víceméně shodli, že hlasování o důvěře napříč celým zastupitelstvem nemá význam,“ řekl novinářům Rozbořil.

Ještě v pátek přitom hovořil jinak. „Já bych hrozně rád, ať již na mimořádném zastupitelstvu nebo nejpozději na řádném zastupitelstvu 18. prosince, požádal o důvěru zastupitelstvo, kde bych jim také chtěl říct, to, co jim mohu říci, a okolnosti případu,“ konstatoval.

V pondělí své vyjádření popravil. „Omlouvám se, možná došlo k nějakému šumu nebo možná špatnému vyjádření, ale žádám o důvěru zastupitele za ČSSD a zastupitele za KSČM,“ uvedl.

Rezignovat nehodlá

Rezignovat na post hejtmana dobrovolně nechce. K tomuto kroku jej nepřesvědčil v minulý pátek v Olomouci ani premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Své rozhodnutí opřel i o páteční tajné hlasování krajských zastupitelů zvolených za ČSSD a členů krajského výkonného výboru. Při něm mu 21 z 29 přítomných vyslovilo podporu a doporučilo, aby v danou chvíli nerezignoval.

Podporu svých stranických kolegů v kraji hejtman má. Zatím vše nasvědčuje tomu, že komunisté chtějí, aby koalice pokračovala, v případě samotného Rozbořila, si však ponechávají otevřená zadní vrátka.

V Olomouci jednal v pondělí výkonný výbor krajského výboru KSČM. Přizváni na něj byli i oba náměstci hejtmana za KSČM a šéf klubu krajských zastupitelů.

„Dohodli jsme se, že budeme postupovat v souladu s koaliční smlouvou a na základě toho svoláváme na příští pondělí společné jednání našeho krajského výboru a klubu krajských zastupitelů, na které zveme hejtmana a krajského předsedu ČSSD Jiřího Zemánka,“ řekl Právu v pondělí krajský zastupitel za KSČM a poslanec Alexander Černý.

Z mého pohledu jsem byl pouze ve špatný čas na nesprávném místě
Jiří Rozbořil

Po hostech budou podle něj komunisté chtít, aby vysvětlili svůj postoj. „Teprve na základě tohoto jednání uvidíme, pak pokračovat dál. K bourání koalice však nevidíme důvod, a pokud by mělo dojít k personálním změnám, může k nim dojít podle pravidel obsažených v koaliční smlouvě,“ dodal Černý.

Otevřená je zatím otázka svolání mimořádného jednání krajského zastupitelstva, které může být podle jednacího řádu svoláno jen tehdy, když o to požádá třetina krajských zastupitelů. Mohlo by se tak stát, kdyby žádost podaly všechny opoziční kluby v 55členném zastupitelstvu, tedy Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (KDU-ČSL SZ), ODS a volebního uskupení TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj, které mají dohromady dvacet mandátů.

Obviněn z podplácení

Rozbořila stíhá policie za podplácení. Měl se letos v srpnu setkat v olomoucké restauraci Potrefená husa s náměstkem olomouckého krajského policejního ředitelství Karlem Kadlecem a žádat po něm za příslib úplatku zastavení policejního prověřování možného dotačního podvodu při výstavbě jezdeckého areálu a penziónu v Olomouci - Lazcích.

Foto: Mapy.cz

Letecký snímek jezdeckého areálu Lazce v Olomouci

Rozbořil to odmítá s tím, že jde o nedorozumění. Tvrdí, že nikdy nepožadoval žádné informace od kohokoli nad rámec svých povinností a především kompetencí. „Žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Z mého pohledu jsem byl pouze ve špatný čas na nesprávném místě,“ zdůrazňuje Rozbořil, který proti obvinění podal stížnost.

V olomoucké kauze, v níž jde mj. o podezření z korupce a ovlivňování řady trestních kauz vyšetřovaných na Olomoucku, a kterou odstartoval minulé úterý zátah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s krycím názvem Vidkun, byli vedle Rozbořila obviněni také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminální policie Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Všichni skončili ve vazbě.

Prozradí informace o případu

Rozbořil také oznámil, že chce zveřejnit některé informace o případu. „Budou to ty okolnosti, jež s případem souvisejí, ale nejsou součástí spisu,“ řekl. Reagoval tak na výzvu ministra vnitra a místopředsedy ČSSD Milana Chovance, že by se měl dohodnout se státním zástupcem a zveřejnit informace o své kauze. Mohl by tak podle ministra případně očistit své jméno, pokud se cítí nevinen.

„Vyjádřím se k tomu (obvinění) asi na další tiskové konferenci, protože to, že mě ministr Chovanec vyzval, abych kontaktoval státního zástupce, z logických důvodů nelze a nelze tento proces uskutečnit,“ zdůraznil Rozbořil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám