Hlavní obsah

Rotunda svatého Václava byla ztracena několik staletí. Teď ji chtějí zpřístupnit veřejnosti

Praha

Staletí byla rotunda sv. Václava na Malé Straně v Praze ztracena pod sutinami. Pátralo se po ní téměř 300 let. Po nedávném objevení prošla řadou archeologických výzkumů a nyní by mohla být zpřístupněna i veřejnosti. Na její záchranu jsou však potřeba finanční prostředky.

Ztracená rotunda sv. Václava na Malé StraněVideo: Novinky

 
Článek

Románská památka v areálu budovy Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze potřebuje další archeologický průzkum, čekají ji restaurátorské a stavební práce a náklady na její obnovu jsou deset miliónů korun. Projekt je spolufinancován z EHP (Evropského hospodářského prostoru) fondů 2009–2014.

„Zpracovali jsme projekt pro norské fondy, který obsahuje jak archeologické, restaurátorské, tak stavební práce. Dohromady i s projekcí to vychází na 10 miliónů korun. Podařilo se nám od ministerstva financí a ministerstva kultury tento projekt norských fondů dostat. Hradí však pouze 80 procent, 20 procent musíme spolufinancovat sami,“ uvedl děkan MFF UK Jan Kratochvíl.

Fakulta nemůže financovat takovýto zásah ze zdrojů, které jsou určeny na výuku nebo výzkum v matematice či informatice. Rozhodla se tedy zhruba dva milióny korun získat formou darů. Zřídila webovou aplikaci a během prvních 14 dní přišlo 140 tisíc korun. Podle výše daru se může dárce těšit na dárkový certifikát, knihu o svatém Václavu, či kopii románské dlaždice, které se v rotundě nacházejí.

Rotunda odhalila zbytky původní románské podlahy

Pozůstatky zmizelé rotundy, která měla být podle zprávy z roku 1683 stržena do základů, se podařilo objevit před deseti lety při rekonstrukci budovy fakulty na Malostranském náměstí. Badatelé ji během staletí hledali několikrát. Závěry však byly takové, že zanikla beze stopy v době baroka při budování jezuitského profesního domu.

„Z rotundy se dochovalo nadzemní zdivo, což je celkem paradox, vzhledem k tomu, že se o ní téměř tři sta padesát let nevědělo. Vedle nadzemního zdiva se zde dochovalo téměř kompletní zdivo základové a mimořádně cenný fragment románské keramické dlažby z 11. století v původním uložení. Dlažba pokrývala podlahu rotundy až do druhé poloviny 13. století,“ sdělila Novinkám archeoložka Národního památkového ústavu Jarmila Čiháková.

Nález zbytků původní románské podlahy uvedl rotundu sv. Václava mezi čelní památky románského umění v Čechách. Fragment tvoří 74 dlaždic tří tvarů složených do pěti řad, což představuje necelých pět procent celkové plochy podlahy. Dlaždice náleží k nejstaršímu typu českých středověkých terakotových podlah. Nazývá se vyšehradská podle podobného nálezu v bazilice sv. Vavřince na Vyšehradě.

Cílem projektu není jen záchrana památky, ale i její zpřístupnění. V první fázi organizátoři chtějí získat 800 tisíc korun, což je částka nutná pro záchranu památky. Pro to, aby rotunda mohla být zachována i pro příští dobu, by byl podle organizátorů potřeba dvojnásobek peněz. Jako nejvyšší cíl si dali shromáždění 2,4 miliónu, což je suma potřebná pro to, aby rotunda mohla být zpřístupněna veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám