Hlavní obsah

Roste číslo R a leckde i index rizika

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na houpačce. Tak se v některých krajích v posledních dnech vyvíjí index rizika, na jehož základě epidemiologové určují stupeň opatření, která jsou v České republice zavedena v souvislosti s koronavirem. Ačkoliv celorepublikově je v ČR od 23. listopadu index na hodnotě 57 a od čtvrtka platí 3. stupeň opatření, v regionech je situace poměrně turbulentní.

Článek

Praha je na tom z pohledu indexu stále nejlépe navzdory tomu, že v posledních dnech roste jak jeho hodnota, tak reprodukční číslo udávající, kolik dalších osob může nakazit člověk s koronavirem.

Číslo R se v pátek dostalo v Praze na na 1,09, a je tak momentálně nejvyšší v rámci všech krajů. Pro celou zemi je na hodnotě 0,94.

Index rizika je v hlavním městě na hodnotě 49, přičemž podobná čísla hlásí ještě Jihomoravský a Plzeňský kraj (shodně 51) respektive Pardubický a Jihočeský kraj (shodně 52).

Index však neroste pouze v Praze. Vzestup lze v pátek zaznamenat i v Karlovarském (59), Libereckém (71), Moravskoslezském (62) a Ústeckém kraji (64).

Další kraje naopak zaznamenávají znatelný pokles. Příkladem mohou být jižní Čechy, kde byl před týdnem index rizika 67 a od té doby poklesl o 15 bodů.

Sledovat vývoj indexu může být matoucí i vzhledem k tomu, že data jsou hygieniky zpětně validována a upravována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám