Hlavní obsah

Romové chystají návrat do ostravského ghetta. Majitel je vystěhovat nemusel

Právo, Denisa Telaříková

Krajský soud v Ostravě rozhodl, že nařízení stavebního úřadu centrálního ostravského obvodu o tom, že majitel domů v ostravském ghettu Přednádraží Oldřich Roztočil měl vystěhovat své nájemníky, nebylo oprávněné. Nejen že Roztočil nemusí zaplatit pokutu 30 tisíc korun, kterou po něm úřad požadoval za nevystěhování Romů, ale také nyní chystá nové nájemní smlouvy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Majitel deseti domů v Přednádraží Oldřich Roztočil s aktivistou Kumarem Vishwanathanem

Článek

Radnice však trvá na tom, že nařízení o vyklizení Přednádraží stále trvá, jelikož proti němu nebyla podána žaloba a domy jsou životu nebezpečné.

„Krajský soud v Ostravě změnil původní rozhodnutí ostravského okresního soudu a zamítl pokutu ve výši 30 tisíc korun s odůvodněním, že rozhodnutí stavebního úřadu MOaP o neprodleném vyklizení označených staveb v Přívoze není určité a není z něj možno odvodit, že by společnost Domy Přednádraží měla vůči jiným subjektům konkrétně stanovenou povinnost, kterou by nesplnila,“ sdělila mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Böhmová.

Rozhodnutí krajského soudu majitel domů v Přednádraží Oldřich Roztočil vítá. „Nyní se chystám na to, že lidem budu dávat nové nájemní smlouvy. Bohužel ne všechny domy jsou v Přednádraží ještě obyvatelné, ale dům číslo osm je téměř opravený,“ popisoval podnikatel Roztočil. Dodal, že dalším jeho krokem bude to, aby se co nejdříve vyřešil problém nefunkční kanalizace v Přednádraží.

Obvod se brání

Podle romského aktivisty Kumara Vishwanathana se již rodiny těší, že se budou moci vrátit. „V pondělí odpoledne budeme v kanceláři naší organizace vydávat lidem nové nájemní smlouvy. Do 15. května bychom chtěli, aby se Přednádraží znovu rozsvítilo a byla zde elektřina, do konce května chceme oblast napojit na vodovodní řad. Zaplatí to naše organizace,“ sdělil vedoucí neziskové organizace Vzájemné soužití Vishwanathan. Dodal, že oni rozhodnutí soudu interpretují tak, že pokud je pokuta nezákonná, tak i rozhodnutí o vystěhování lidí je nezákonné.

Podle samotného obvodu Moravské Ostravy a Přívozu je však nařízení o vyklizení Přednádraží nadále platné. „Nemáme informaci o tom, že by proti němu byla podána žaloba. Vlastník domů se proti nařízení o vyklizení odvolal a naše rozhodnutí o vyklizení bylo odvolacím orgánem (stavebně-správním odborem magistrátu) potvrzeno. Podle našeho názoru se soudní rozhodnutí týká vyklizení částí domů, které vlastník užíval jako kanceláře, a jeho povinnosti tyto prostory vyklidit,“ sdělila Právu mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

Dodala, že domy jsou ve špatném stavebně-technickém stavu, rovněž hygienické podmínky nevyhovují. „Všechny osoby, které se v těchto stavbách zdržují, jsou zde na vlastní nebezpečí. Vlastníkovi domů bylo nařízeno provést opravy, které dosud nezajistil,“ připomněla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám