Hlavní obsah

Rodina chlapce, který skončil po operaci mandlí v kómatu, získá 10,5 miliónu korun

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Peníze, které jim zdraví syna už stejně nevrátí. Tak by se dal shrnout verdikt brněnského městského soudu, který v pondělí přiřkl 10,5 miliónu korun rodičům dnes devítiletého Matěje. Ten po banální operaci mandlí v brněnské Fakultní nemocnici skončil v kómatu a podle lékařů se už nikdy neprobere. Nemocnice péči o dítě podle soudu podcenila a nezvládla ani následnou resuscitaci. Nemocnice celou dobu jakoukoli vinu odmítá.

Rodina chlapce, který skončil po operaci mandlí v kómatu, získá 10,5 miliónu korun Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Před šesti lety nastoupil tehdy tříletý Matěj na běžnou operaci spočívající v odstranění krčních mandlí. Po první operaci ale začal krvácet, proto museli lékaři přistoupit k revizi. Přes komplikace byl uložen na běžný pokoj, kde byla na celé oddělení pouze jedna sestra a lékařka měla na starosti kromě oddělení i ambulanci. Navíc tlačítko přivolání pomoci u jeho lůžka nefungovalo.

Když po několika hodinách po druhé operaci začal hoch krvácet, lékaři zaváhali a u Matěje došlo k zástavě srdce. Když se jej po více jak půl hodině podařilo zdravotníkům resuscitovat, měl již těžce poškozený mozek. Výsledkem je kóma a vegetativní stav, hoch vyžaduje celodenní péči, kterou mu doma poskytují jeho rodiče.

Budeme mít aspoň trochu větší klid, ta péče je opravdu hodně náročná
rodiče Matěje

„Nemocnice řádně nevyhodnotila rizika po operaci, sledování pacienta po výkonu neodpovídalo jeho potřebám, na oddělení byl nedostatek personálu,“ vypočítávala pochybení soudkyně Ivana Chlupová.

Chtěli 20 miliónů

Rodiče v žalobě požadovali 20 miliónů korun, ale i s poloviční částkou byli spokojeni. „Budeme mít aspoň trochu větší klid, ta péče je opravdu hodně náročná. Kdybychom na ni neměli peníze, museli bychom dát Matěje od nás z domu do nemocnice. Celou dobu nám pomáhali dárci, dá se říci, že díky nim přežil,“ neskrývala dojetí chlapcova matka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Matka chlapce, který skončil po operaci mandlí s poškozeným mozkem.

Fakultní nemocnice v Brně celou dobu od operace popírala jakoukoli chybu a ani špetku sebereflexe nepředvedla ani při závěrečném jednání soudu. „Žádná chyba se nestala, byl to náhlý zvrat zdravotního stavu, který nešel předvídat. Na požadovanou částku není nemocnice ani pojištěna,“ tvrdila advokátka nemocnice.

Smrt by snad byla milosrdnější
advokát rodiny

Advokát rodiny Lukáš Prudil se pozastavil nad tím, jak je možné, že ve fakultní nemocnici, která by měla stát na špičce žebříčku zdravotnických zařízení, byla jediná sestra na celé oddělení, lékařka byla v jiné budově a na pokoji nefungovalo tlačítko přivolání pomoci, takže když se Matějovi přitížilo, musela jeho matka běhat po chodbách a volat o pomoc.

„K chybě došlo i při resuscitaci, přivolaná lékařka si musela doběhnout pro pomůcky, sestra jí ani nepomáhala. Do zásahu týmu z oddělení ARO tak došlo k zbytečným prodlevám. U chlapce došlo k nejtěžšímu možnému postižení u živého člověka, smrt by snad byla milosrdnější,“ konstatoval Prudil.

Pomoct rodině lze i prostřednictvím dárcovského webu promateje.cz, kde mohou lidé finančně přispět na péči, která rodinu stojí 50 tisíc korun měsíčně.

Advokátka nemocnice odmítla verdikt jakkoliv komentovat. Pokud by se špitál odvolal, bude o případu rozhodovat krajský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám