Hlavní obsah

Rodiče prvních českých paterčat mají čas jenom na děti

Novinky, Barbora Klocová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Všech pět sourozenců narozených loni 2. června představila maminka Alexandra Kiňová ve středu při představení dokumentárního seriálu, který mapuje první rok života rodiny po narození pěti dětí najednou. Paterčata jsou zdravá, ale matka by potřebovala větší pomoc a více času pro sebe, partnera i nejstaršího syna.

Foto: ČTK

Prvním českým paterčatům je více než rok.

Článek

Rodičům šesti dětí pomáhá nejvíce babička, k dispozici mají také dvě pečovatelky. Ty ale mají zákonem dost omezené možnosti, na děti by prakticky vůbec sahat neměly. Jejich hlavní náplní práce je podle zákona pomoc s domácností.

„Pečovatelka beze mě nic neudělá, musím být u všeho,“ řekla Alexandra. Zároveň by si přála, aby si mohla sama vybrat, kdo jí bude doma pomáhat. „Je těžké přijmout člověka do domácnosti. Není vždy jednoduché, aby si dvě ženy sedly,“ vysvětlila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ČTK

Rodiče představili svá roční paterčata

Rodiče nemohou věnovat dostatečně potřebný čas ani svému prvnímu synovi. „Tony nám pomáhá, je ale odstrčený. Pět miminek má prostě přednost,“ uvedla.

Děti za to stojí. Je zázrak, že jsou všechny zdravé
Saša Kiňová

Mezi sebou se prý partneři ani nebaví o ničem jiném než o dětech. „Čas na sebe nemáme vůbec, jedině když jsme se jednou s dětmi dívali na seriál,“ řekl tatínek paterčat Antonín Kresčen. „Nezbývá nám čas jako na partnery, ale dokonce je problém se i jenom vysprchovat,“ poznamenala Saša.

Režisérka dokumentu Alena Derzsiová se scenáristkou byly zvědavé, zda otec nápor pěti kojenců a malého syna ustojí a rodinu neopustí. "Říkaly jsme si, že za půl roku bude pryč. Stala se z něj ale druhá máma. To, co zvládne on, nedokáže žádná ženská," řekla Derzsiová.

Foto: ČTK

Maminka vzpomíná dnes na krušné začátky s nadhledem.

Podle Saši se situace s nenávistnými dopisy a výhrůžkami zlepšila. „Nenávist pořád je, ale já to nečtu. To bych se zbláznila a ani na to nemám čas. Už se to ale zklidnilo,“ řekla maminka. I po všech zkušenostech by ale prý šla do všeho znovu. „Děti za to stojí. Je zázrak, že jsou všechny zdravé,“ dodala Saša.

První česká paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Daniel se narodila císařským řezem v podolské nemocnici v Praze. Unikátní je, že početí proběhlo přirozenou cestou, na celém světě je to celkově jeden ze 137 případů. Šance, že se něco takového stane, je 1:48 000 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám